I najbolji studenti napuštaju Makedoniju

Nezaposlenost je glavni razlog za emigraciju iz Makedonije. Zvanične brojke Eurostata pokazuju da je 230 hiljada građana napustilo zemlju i regulisalo svoj status u zemljama Evropske Unije.

Ipak procjene su da je stvarni broj makedonskih emigranata mnogo veći jer nije poznato koliko njih nema regulisano prebivalište.

Makedoniju  je napustilo deset procenata građana u zadnjih deset godina. U inostranstvo emigriraju cijele familije. Studenti još dok uče planiraju, kad uzmu diplomu da odu  iz Makedonije. Student mašinstva Martin Kačulački je jedan od njih:

Znanje i iskustvo

„Htio bih da odem u neku slobodniju zemlju, gdje je znanje i iskustvo na prvom mjestu. Hoću da vidim kako vani stvari stoje. Nadam se da će biti fer.“

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, kaže da najbolji studenti kad diplomiraju napuštaju zemlju. Dio njih ide na specijalizacije. Ali, veći dio nalazi posao u velikim kompanijama.

„Kada čovjek ode na Zapad, treba imati jake motive da se vrati nazad“, ističe Mile Stankovski, dekan elektrotehničkog fakulteta.

Neki za trend emigracije među mladima, optužuju roditelje, koji su izgubili posao transformacijom državnog kapitala devedesetih.

„Savjetuju svoju djecu da napuste državu, da ovdje nema perspektive. Smatram da je to pogrešna teza roditelja“, veli Dragi Stojkovski, građanin Skoplja.

„U Makedoniji  je jedna trećina radno sposobnog stanovništa nezaposlena. Nezaposlenost  se zato najčešće i navodi kao glavni razlog za odlazak iz zemlje“, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Ministar za rad kaže da su bolna tranzicija u kojoj je nekoliko stotina hiljada ljudi  ostalo bez posla, te konflikt 2001. naterali građane da napuste Makedoniju. Njegova vlada trudi se promijeniti to stanje.

„Provodimo politiku privlačenja stranih i domaćih investitora. Ovih šest godina, koliko smo na vlasti, fokusirani smo da obezbijedimo građanima posao i da ih zadržimo u zemlji“, navodi ministar Spiro Ristovski.

Ali, sociolog Ilija Aceski, kaže da kod građana nema nade da će se ovo stanje za kratko vrijeme poboljšati.

Veliki problem

„Država treba naći rješenje prije svega za tridesetgodišnjake, koji već  nekoliko godina čekaju posao. Ovi ljudi su u najproduktivinjem periodu svog života. Ako država ne uspije barem jednu trećinu njih da angažuje, to je veliki problem“, smatra Ilija Aceski, sociolog.

Upravo zbog radnih mjesta, mnogi građani traže azil u zemljama EU. Prema podacima Eurostata za 2012. među azilantima sa zapadnog Balkana građani Makedonije su u samom vrhu te se zbog toga i  vizna liberalizacijia dovodi u pitanje.

Izvor: Al Jazeera