Oglasi

I Kanada povlači porodice diplomata s Kube zbog zdravlja

Članovi kanadske ambasade u Havani imali su neuobičajene zdravstvene simptome, čiji je uzrok još nepoznat.
Kuba, SAD, havana, AmbasadaSAD vjeruje da su upotrijebljena sofisticirana elektromagnetska oružja, možda zajedno s drugim tehnologijamaReuters - Ilustracija

Ottawa će povući porodice diplomata koji su na službi u kanadskoj ambasadi na Kubi zbog neuobičajenih zdravstvenih simptoma, čiji je uzrok još nepoznat, dok preliminarni zaključci medicinskih stručnjaka ukazuju na novi tip stečenog oštećenja mozga, saopćile su kanadske vlasti.

Kanada još ispituje uzrok simptoma koje su najprije 2017. prijavili Kanađani povezani s ambasadom u Havani, a koji su uočeni i među američkim diplomatima na Kubi, navodi Reuters.

Zdravstvene tegobe

Simptomi, među kojima su vrtoglavica, glavobolje i mučnina, ustanovljeni su kod deset od 27 članova kanadskog osoblja i članova njihovih porodica, saopćio je visoki zvaničnik Vlade Kanade, prenosi Tanjug.

Iako nije bilo novih incidenata od jeseni 2017, porodice diplomata koje su se vratile u Kanadu nastavile su osjećati iste simptome.

Početne teorije o zvučnom napadu koje su iznijeli američki zvaničnici prošle godine ili o masovnim psihosomatskim uzrocima sada se smatraju nevjerovatnim, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.