I Jankovič u trci za slovenskog premijera

Jankovič: Ozbiljan konkurent Janši (EPA)

Predsjednik vodeće slovenske opozicione stranke Janez Janša i dalje je favorit za formiranje nove slovenske vlade, ali je u gradonačelniku Ljubljane Zoranu Jankoviču dobio ozbiljnog konkurenta za taj položaj, pokazala je anketa.

Najprimjereniji za mandatara nove slovenske vlade bio bi, prema mišljenju ispitanika, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, za koga je potvrdno odgovorilo 10,4 posto ispitanika u anketi koju je prošle sedmice proveo, a danas predstavio Fakultet za primjenjene društvene znanosti iz Nove Gorice, prenosi agencija Hina.

Da bi najbolje rješenje za novog premijera sadašnji gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič navelo je 5,5 posto ispitanika, dok 3 posto smatra da bi i novu vladu trebao sastaviti Borut Pahor, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), čija je koalicijska vlada u parlamentu sredinom godine izgubila većinu, a onda joj je prošlog mjeseca izglasovano nepovjerenje u parlamentu.

Prema ispitivanju, najveću podršku na prijevremenim izborima koji će biti održani 4. 12. za sada glasači daju Janšinoj stranci (16,4 posto), a onda Pahorovoj (7,9), dok prag za ulazak u parlament koji iznosi 4 posto prelaze još Slovenska pučka stranka SLS (5 posto) i Demokratska stranka umirovljenika DESUS (4,3 posto).

Uz to, prema anketi, Liberalni demokrati (LDS) i stranka Zares, koje su sudjelovale u Pahorovoj vladi, uopće se ne bi uvrstile u parlament, a isto bi se moglo dogoditi i Jelinčičevim nacionalistima (Slovenska nacionalna stranka).

No, u anketu još nije uključena stranka čije je osnivanje najavio Jankovič, a koja bi, prema nekim ispitivanjima koja su ovih dana objavili mediji, mogla dobiti više glasova nego Pahorova SD, a isto niti mogućnosti nekih novih pokreta i stranaka čije je osnivanje najavljeno do zakonskog roka do 9. novembra.

Izvor: Agencije