I Hrvatska bira svojih 12 zastupnika za Evropski parlament

Za izbore se prijavilo 4.720 posmatrača iz deset stranaka i dva nevladina udruženja (Reuters)

Više od 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu, u nedjelju bira 12 hrvatskih zastupnika koji će ih u idućih pet godina zastupati u Europskom parlamentu. 

Za 12 mjesta u Bruxellesu natječe se 396 kandidata sa 33 liste, od kojih su dvije neovisne, ostale su liste stranaka i koalicija.

Od 12 izabranih, 11 će zastupnika odmah nakon izbora u Bruxelles, a jedan preostali nakon povlačenja Velike Britanije iz EU-a.

Pravo birati imaju građani koji su napunili 18 godina, glasuju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Zateknu li se na izborni dan izvan mjesta prebivališta ili u inozemstvu, glasovati mogu na drugom mjestu samo ako su do 15. svibnja podnijeli zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Hrvatska, koja uz biračka mjesta u inozemstvu, čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u EP bira proporcionalnim sustavom uz mogućnost preferencijalnog glasovanja. Dakle, birač osim određene liste, može zaokružiti i kandidata s te liste kojemu daju prednost.

Više od 6.500 biračkih mjesta

Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Izborni je prag pet posto.

Hrvatski birači svoje zastupnike mogu birati na više od 6.500 biračkih mjesta (u Hrvatskoj ih je redovnih 6.360, u inozemstvu 119), a glasa se u 46 država. 

Za izbore se prijavilo 4.720 promatrača iz deset stranaka i dvije nevladine udruge, Romskog nacionalnog vijeća i GONG-a. 

U Hrvatskoj će birači glasati od sedam do 19 sati, a koga će vidjeti u Bruxellesu znat će se u nedjelju iza 23 sata, kada će Državno izborno povjerenstvo, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici EU čiji birači posljednji glasuju, objaviti prve izborne rezultate.

Glasanje u još 20 država

Osim u Hrvatskoj, glasa se u još 20 država Europske unije, a svoje su pravo glasa prethodno ispunili Latvijci, Maltežani, Slovaci, Britanci, Nizozemci, Irci i Česi.

Od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača širom 28 zemalja EU-a može sudjelovati na izborima, u jednim od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU-u u sljedećih pet godina. Izlaznost na EU izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa.

Globalno, sve euroskeptične, populističke i nacionalističke snage trebale bi prema anketama zabilježiti jasan napredak u Europskom parlamentu, gdje će sljedećih pet godina sjediti 751 zastupnik, odgovoran za izradu zakona na razini EU-a.

Izvor: Agencije