I Guterres kandidira Zaeva i Tsiprasa za Nobelovu nagradu

Alexis Tsipras, Zoran zaev
Antionio Guterres je podržao ideju da se ovogodišnja Nobelova nagada za mir dodijeli premijerima Sjeverne Makedonije i Grčke (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres ocijenio je kako je uspješan epilog Prespanskog sporazuma i ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u od velike važnosti za regiju i čitavu Europu.

On je na sastanku sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Andrejom Zernovskim istaknuo da su Prespanski sporazum i članstvo Sjeverne Makedonije u NATO uspjeh UN-a i Saveza, prenosi Tanjug.

“Ovaj povijesni sporazum riješio je problem koji nije samo narušavao europsku, već i euroatlansku budućnost Sjeverne Makedonije u proteklih 27 godina, ali je, također, napravio sukob između dvije susjedne države. Dva premijera pokazala su političku spremnost da donesu političke odluke koje su omogućile trajnu stabilnost u regiji i Europi. Njihov osobni napor i volja za kompromisom radi dobrobiti građana dve države je najbolji primer mudre i dugotrajne vizije, koja je karakteristika isključivo istinskih lidera”, rekao je Guterres, kako prenosi agencija MIA.

Guterres je podržao ideju da se ovogodišnja Nobelova nagada za mir dodijeli premijerima Sjeverne Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Alexisu Tsiprasu, zbog uspješnog okončanja spora o imenu Makedonije Prespanskim sporazumom.

Nominacije nobelovke i europarlamentaraca

Glavni tajnik UN-a i Zernovski zahvalili su i izaslaniku UN-a Matthewu Nimitzu zbog njegovog osobnog doprinosa u vezi rješavanja spora o imenu Makedonije.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine Ouided Bouchamaoui nedavno je službeno nominirala grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir, a nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu i čelnici tri grupe u Europskom parlamentu – socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice.

Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije dobili su nedavno, na marginama Sigurnosne konferencije u Muenchenu, priznanje za doprinos rješavanju dugogodišnjeg grčko-makedonskog spora u vezi imena te im je uručena nagrada “Ewald von Kleist”.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, prošle su godine Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Ime Republika Sjeverna Makedonija potom je ratificirano u makedonskom i grčkom parlamentu.

Izvor: Agencije