I Finska na udaru špijunaže

Sustav informatičke špijunaže je vrlo sofisticiran, ali najosjetljivije informacije nisu izgubljene, rekao je Erkki Tuomioja (Reuters)

Finska je u četvrtak izvijestila da je njezino Ministarstvo vanjskih poslova bilo na meti informatičke špijunaže “velikih razmjera”, ali njome nisu bile obuhvaćene “najosjetljivije” informacije. 

Kako navodi finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, nacionalna sigurnosna služba finske policije povela je istragu zbog “ozbiljne špijunaže”, prenosi Hina.

“To je veoma neugodno”, priznao je Tuomioja, koji se pred novinarima pojavio nekoliko sati nakon što je finska televizijska mreža MTV3 otkrila slučaj u četvrtak poslijepodne.

Informacije o špijunaži došle izvana

Kako navode vlasti, špijunaža je trajala “dugo” a otkrivena je početkom 2013. godine. Finska je već izvijestila druge vlade Europske unije.

Prema Tuomiojinim riječima, sustav informatičke špijunaže je “veoma sofisticiran”, ali “najosjetljivije informacije”, naročito one o međunarodnim vezama, nisu izgubljene, jer najtajnije infromacije “nisu bile u mreži” koju se špijuniralo.

Mediji: Sumnja se na Ruse i Kineze

Prema informacijama MTV3, finske vlasti sumnjaju da iza ovih napada stoje ruska i kineska tajna služba.

Tuomioja nije htio otkriti imena osumnjičenih, ali je kazao da će imena “jednog ili više osumjičenika vjerojatno biti objavljena” čim proces počne.

Informacije koje su pomogle u otkrivanju špijunaže došle su izvana, što je iznenadilo neovisnog informatičkog stručnjaka Petterija Jaervinena.

“Činjenica da Finska nije sama otkrila špijunažu koja godinama traje je veoma neugodna”, rekao je.

Izvor: Agencije