I Federacija BiH bi mogla dobiti rezervni sastav policije

Osim članovima parlamentarne Komisije za sigurnost, poziv je upućen i drugim zvaničnicima Federacije BiH (Ilustracija)

Nakon najave iz bh. entiteta Republika Srpska o formiranju rezervnog sastava policije, sazvana je izvanredna sjednica Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjednik Povjerenstva, Damir Mašić (SDP BiH) i ona bi trebala biti održana u utorak, 23. travnja.

Na dnevni red je stavio jedinu točku koja glasi: “Mogući pravci djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”.

Prema najavama, na sjednici bi se odlučivalo o tome da i drugi bh. entitet, Federacija BiH počne proces formiranja rezervnog sastava policije.

Osim članovima parlamentarnog Povjerenstva za sigurnost, poziv je upućen i drugim dužnosnicima Federacije BiH.

Prethodno je i Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu s trenutno važećim standardima, prenijela je Anadolija.

SDA očekuje podršku drugih stranaka

Zatraženo je i da se službeno pokrenu procedure za izmjene zakona u Federaciji BiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

S obzirom na to da su se Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih dužnosnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden, ovakav odgovor smatraju “nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima”.

“Očekujemo od ostalih političkih stranaka u Federaciji BiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu”, priopćeno je iz SDA. 

Izvor: Agencije