Oglasi

I Evropska unija protiv povratka Rusije u G7

Američki predsjednik najavio je da će na samit grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta pozvati i Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.
G7, Grupa G7Velika Britanija i Kanada već su izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u G7EPA

Evropska unija pridružila se u utorak grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u stavu da se Rusija ne vrati u tu grupu nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će pozvati Rusiju na ovogodišnji samit G7, čiji je domaćin SAD.

Trump je 30. maja rekao da će odgoditi samit za jesen i da će pozvati i Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Dodao je da je trenutna struktura grupe "vrlo zastarjela" i da nije realna slika stanja u svijetu, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Suspenzija nakon aneksije Krima

Trenutne članice G7 jesu Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, SAD i Velika Britanija, a na samitima učestvuje i EU, najveći svjetski trgovinski blok.

Rusija je 2014. suspendirana iz dotadašnje grupe G8 nakon aneksije Krima.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da se povratak Rusije ne bi trebao dozvoliti "dok ne promijeni kurs kako bi G8 opet imala smislenu diskusiju, a to trenutno nije slučaj".

Velika Britanija i Kanada već su izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u grupu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.