I Dom naroda bh. Parlamenta glasao za izbore u Mostaru

Za predloženi zakon je glasalo 13 delegata, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo (Fena)

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u srijedu, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Za predloženi zakon je glasalo 13  delegata, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo, prenosi Fena.

Predlagač zakona je Zastupnički dom državnog Parlamenta, koji je ovaj zakon usvojio u utorak navečer, uz nekoliko zaključaka, koji su proslijeđeni i Domu naroda na razmatranje.

Delegati su usvojili te zaključke, među kojima i taj da Dom naroda preporučuje skupštini Grada Mostara u novom sazivu da u proces izrade prijedloga novog statuta uključi predstavnike svih konstitutivnih i ostalih naroda u Bosni i Hercegovini, kako bi se kroz usvajanje novog statuta osigurali mehanizmi donošenja i provedbe odluka od interesa za sve građane grada Mostara.

Također je usvojen zaključak prema kojem Dom naroda smatra neophodnim da skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona do dana provođenja predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini usvoje izmjene ustava u pravcu osiguranja konstitutivnosti svih naroda i na teritoriji tih kantona.

Izmjena spornog zakona

Ustavni sud Bosne i Hercegovin e je 2010. godine proglasio neustavnim postojeće dijelove Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su se odnose na Grad Mostar.

Sud je utvrdio da ne postoji proporcionalnost prilikom izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, odnosno da glas u jednoj izbornoj jedinici može vrijediti četiri puta više nego glas u drugoj izbornoj jedinici.

Institucije Bosne i Hercegovine nikad nisu provela odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a naknadno je i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio presudu protiv Bosne i Hercegovine.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, dogovorili su se prošlog mjeseca o načinu izbora za Gradsko vijeće Mostara po principu proporcionalnosti.

To u praksi znači da će 13 vijećnika u Gradsko vijeće biti birano iz izbornih jedinica s većinski bošnjačkim stanovništvom, 13 će se birati iz izbornih jedinice s hrvatskom većinom, a 13 sa jedinstvene gradske liste.

Izvor: Agencije