Oglasi

I Danska planira uvesti četverodnevnu radnu sedmicu

Prema zvaničnoj anketi, svaka sedma osoba koji radi u ovoj skandinavskoj zemlji željela bi raditi manje sati u sedmici.
Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemaljaArhiva

Nakon što je finska premijerka Sanna Marin nedavno izjavila da planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četverodnevne radne sedmice, prenosi Hina.

Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj željela bi raditi manje sati u sedmici.

Rezultati ankete su pokazali da 16 posto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.

Radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja.

Sedam posto želi raditi više

Osobe u dobi za zasnivanje porodice te oni s univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

"Ljudi žele manje raditi nakon što napune 35 godina, što je dob u kojoj mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu djecu", rekao je Martin Faris Sawaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

Dodao je kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54 godina te 55 i 64 godina koje također podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena.

Sedam posto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo je da bi željelo raditi više sati nego što to trenutno rade.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.