I dalje mnoštvo nepoznanica u slučaju Gruevskog

Makedonske vlasti su u ponedjeljak zvanično saopćile da je Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, napustio Makedoniju da bi izbjegao izdržavanje kazne (EPA)

Makedonija nema potpisani sporazum s Mađarskom da bi tražila izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, za koga se vjeruje da je u Budimpešti, ali se najavljuje da će to uraditi na drugi način.

Makedonske vlasti u ponedjeljak su zvanično saopćile da je Gruevski, koji je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora, napustio Makedoniju da bi izbjegao izdržavanje kazne, prenosi Fena.

Čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski, koji je na toj poziciji zamijenio Gruevskog, kaže da je bivši premijer napustio Makedoniju zbog političkog progona koji se nad njim, i nad još neki članovima te pojedinačno najutjecajnije opozicijske stranke, vrši otkad nije na vlasti.

Iz Ministarstva pravde rečeno je makedonskoj informativnoj agenciji Makfaks da će, s obzirom na to da ne postoji međudržavni sporazum o izručenju s Mađarskom, izručenje Gruevskog biti traženo drugim pravnim aktima.

Makfax podsjeća da je na identičan način Makedonija svojevremeno od Grčke tražila izručenje bjegunaca Gorana Gruejvskog i Nikole Boskovskog.

Povratak u Makedoniju

Makedonski premijer Zoran Zaev ponovio je da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju, prenosi Tanjug.

“Ja kažem da će Gruevski biti vraćen. Mađarska bi trebala reći je li (Gruevski) otet ili je dobrovoljno ušao u diplomatsko vozilo Mađarske”, rekao je Zaev u intervjuu za portal Alsat M.

Odlazak Gruevskog iz zemlje uporedio je s nekadašnjim premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, koji je također, nakon što je osuđen, otišao iz zemlje, ali je, kako je rekao, nakon godinu dana izručen hrvatskim vlastima.

Zaev je ponovio i da će biti pokrenuto pitanje odgovornosti protiv svakog za koga se utvrdi da je pomogao Gruevskom napustiti zemlju, počevši, kako je rekao, od njega.

“Ali ne možemo to riješiti u ovom trenutku zbog gnjeva javnosti”, rekao je Zaev.

Alsat M podsjeća da makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo dosad nisu izašli sa zvaničnim informacijama o tome kako je Gruevski napustio zemlju, kao ni u kojem je pravcu otišao.

Albansko i crnogorsko ministarstvo policije potvrdilo je ranije da je Gruevski iz Makedonije ušao najprije u Albaniju, zatim u Crnu Goru, odakle je istog dana prešao u Srbiju na graničnom prijelazu Dobrakovo, a odatle vozilom mađarske ambasade u Beogradu otišao u Budimpeštu.

Lokacija Gruevskog

Dio makedonskih medija prenio je pisanje bugarskog Fokusa da Gruevski više nije ni u Mađarskoj nego da je u Rusiji ili Turskoj.

“Prema još nepotvrđenim informacijama, Gruevski je napustio Mađarsku”, izjavio je visoki neimenovani predstavnik iz VMRO-DPMNE-a Fokusu, prenijeli su lokalni mediji.

U intervjuu za bugarski Radio Fokus historičar Krasimir Uzunov tvrdi da je Gruevski Makedoniju napustio bez pomoći aktuelne vlasti.

U prilog tome on kaže da bi Gruevski, da mu je pomogla aktuelna vlast da napusti zemlju, povukao novac iz banaka.

Uzunov “nestanak” Gruevskog smatra misterioznim, što u ovoj državi nije zabilježeno u posljednjih 100 godina.

Mediji prenose da bugarski historičar ide toliko daleko da ostavlja otvorenu mogućnost da Gruevski s nekim od svojih stranačkih kolega iz VMRO-DPMNE formira ekspozituru te stranke u nekoj stranoj državi.

“Ako se pročita historija ove organizacije, takva mogućnost stvarno postoji”, kazao je Uzunov.

Izvor: Agencije