I ‘Coca-Cola’ pred uključenjem na crnu listu UN-a

Prema međunarodnom pravu, jevrejska naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu su nelegalna (AP)

Brojne izraelske i međunarodne kompanije suočavaju se s rizikom da budu uključene na crnu listu Ujedinjenih naroda zbog poslovanja u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, stoji u novom izještaju.

Kompanije kojima prijeti uvrštenje na listu UN-a, između ostalih, uključuju Bezeq telecommunications, Teva Pharmaceutical industries i Coca Colu, tvrdi izraelski dnevnik Yediot Ahronoth.

Prije tri godine, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju da se sačini crna lista izraelskih i međunarodnih kompanija koje su aktivne u izraelskim naseljima.

Uprkos izraelskom i američkom pritisku, Vijeće će u martu objaviti novu listu tih kompanija.

„Vjerujemo da bi uključenje izraelskih firmi na crnu listu moglo dovesti do odustajanja međunarodnih kompanija od investicija u Izraelu“, napisala je Tal Granot-Goldstein, izvršna direktorica Hot Telecommunication Systemsa, jedne od kompanija koje bi se mogle naći na listi, u pismu koje je uputila izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

„Zato, zahtijevamo da izraelska vlada i ministarstvo vanjskih poslova intervenišu i spriječe objavu te liste. To je od nacionalnog interesa“, dodala je ona.  

Patnje Palestinaca zbog jevrejskih naselja

U januaru 2018. Vijeće je imenovalo 206 kompanija koje djeluju u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali.

„Kršenja ljudskih prava Palestinaca zbog izgradnje izraelskih naselja su razarajuća i sežu i svaki aspekt života Palestinaca“, navodi se u izvještaju.

„Zbog razvoja i infrastrukture tih naselja, Palestinci pate od restrikcija po pitanju slobode religije, kretanja i obrazovanja, ugrožena su im prava na teritoriju i vodu, pristup životnom prostoru, pravo na primjeren standard života i porodični život i mnoga druga osnovna ljudska prava“, dodaje se u izvještaju.

Izrael je Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem okupirao u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine, a 1980., aneksirao je cijeli grad, nazivajući ga „nepodijeljenom i vječnom prijestolnicom“ jevrejske države.

Taj potez međunarodna zajednica nikada nije prihvatila.

Prema međunarodnom pravu, Zapadna obala i Istočni Jerusalem su „okupirane terotirije“, dok su sva jevrejska naselja u to području nelegalna.

Izvor: Al Jazeera i agencije