I četvero Hrvata u Wuhanu, gradu u kojem se pojavio korona virus

Kina je zatvorila još nekoliko gradova, ograničavajući kretanje rekordnom broju od 56 miliona ljudi, dok ubrzano radi na izgradnji bolnice za 1.000 pacijenata. Istovremeno, broj smrtnih slučajeva nastavlja rasti, zasjenjujući proslavu lunarne Nove godine, najveći i najsvečaniji praznik u državi.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva korona virusa nastavlja rasti i sada je, samo u Kini, na više od 1.287 slučajeva, sa dosad 41 zabilježenim smrtnim slučajem.

Hong Kong je podigao stepen pripravnosti zbog epidemije korona virusa u kopnenom dijelu Kine. U Hong Kongu je potvrđeno pet slučajeva zaraze.

U Wuhanu četvero Hrvata

Izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam predstavila je set mjera koje njena vlada namjerava provesti s ciljem pokušaja da se uspori širenje virusa. Među njima je i to da će svi oni koji u Hong Kong dolaze iz kopnenog dijela Kine morati popuniti zdravstveni formular.

Onima koji budu lažirali podatke prijeti kazna od 650 američkih dolara, javlja reporter Al Jazeere Adrian Brown.

Ova mjera ovisi o iskrenosti onih koji daju iskaz. Trebaju reći u kojem su dijelu Kine boravili, posebno ako je riječ o Wuhanu. Carrie Lam je naredila produženje školskog raspusta do sredine februara. 

Četvoro hrvatskih državljana trenutno se nalazi u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog virusa korona, potvrdilo je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavještenja kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Hina.

Milioni pod zabranom putovanja

Širom svijeta ukupno 1.321 potvrđen slučaj zaraze korona virusom, prema brojkama Al Jazeere, sa slučajevima koji su zabilježeni u Japanu (2), Tajlandu (5), Južnoj Koreji (2), SAD-u (2), Australiji (1), Francuskoj (3), Maleziji (3), Singapuru (3), Nepalu (1) i Vijetnamu (2).

Ukupno 18 gradova zasad je uvelo neku vrstu zabrane putovanja u centralnoj provinciji Hubei, što zahvata 56 miliona ljudi.

Pravila su da se prekidaju mreže javnog prijevoza i prilazi autoputevima u gradovima, prenijele su lokalne vlasti.

U Pekingu i drugim kineskim gradovima, vlasti su otkazale mnoge javne proslave i druge događaje oko obilježavanja lunarne nove godine.

Bolnice u Wuhanu bore se sa velikim prilivom pacijenata i nedostatkom zaliha.

Vlasti u Wuhanu i drugim mjestima traže lijekove, opremu za dezinfekciju, maske, naočare i drugu zaštitnu opremu.

Prvi slučaj u Australiji

Australija je u subotu potvrdila svoj prvi slučaj zaraze novim tipom korona virusa u državi Victoriji, dok je savezna vlada pozvala građane da ne putuju u kinesku pokrajinu Hubei, epicentar izbijanja zaraze.

Kinez star 50 godina, koji je bio u gradu Wuhanu u kojem se virus pojavio, u stabilnom je stanju u bolnici u Melbourneu nakon što je 19. januara stigao letom iz Guangzhoua, rekla je ministrica zdravstva Victorije Jenny Mikakos, prenosi Hina od Reutersa.

“Važno je naglasiti da nema nikakvog razloga za uzbunu za zajednicu”, dodala je. Zdravstveni zvaničnici ističu da je oboljeli stabilno i da nije u vrlo ozbiljnom stanju.

Broj umrlih od gripe uzrokovane ovim virusom porastao je u subotu na 41 osobu, dok je širom svijeta broj zaraženih porastao na 1.300, no većina slučajeva, a i svi umrli, zabilježena je u Wuhanu, gdje su zvaničnici postavili stroge restrikcije na putovanje i za javna okupljanja.

Virus je izazvao alarm, ali još uvijek je mnogo nepoznanica s tim u vezi, poput one koliko je on zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. On može izazvati upalu pluća, koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Australci su u subotu pozvani da ne putuju u kinesku pokrajinu Hubei, a vlada je objavila najstrože putne upute.

“Striktne putne restrikcije postavljene su u Wuhanu i još jednom broju gradova u pokrajini Hubei”, navodi se u vladinom saopštenju. “Putujete li u pokrajinu Hubei možda vam neće biti omogućen polazak dok se ne ukinu putne restrikcije”, dodaje se.

Australija popularna Kinezima

Australija je Kinezima najpopularnije odredište i u nju je prošle godine na kratak boravak putovalo 1,4 miliona Kineza, što je najveći broj stranih turista u toj zemlji.

I Malezija je zabilježila svoje prve slučajeve zaraze korona virusom. Prema riječima ministra zdravstva Dzulkeflyja Ahnada, troje zaraženih kineske su nacionalnosti i povezani su sa 66-ogodišnjim čovjekom za koga su singapurske zdravstvene vlasti testiranjem utvrdile da je pozitivan na virus. Troje ljudi, njegova 65-godišnja supruga i njegova dva unuka, od 11 i 2 godine, smješteni su u bolnici u Kuala Lumpuru i u stabilnom su stanju, rekao je ministar na konferenciji za medije.  

Godina štakora, koja u Kini počinje danas, zasjenjena je velikim restrikcijama putovanja zbog straha od širenja nove bolesti. Vlasti očekuju da će tokom 40 dana oko blagdana biti zabilježeno tri milijarde putovanja s obzirom na činjenicu da lunarna nova godina najvažniji kineski praznik i prilika de se porodica nađe na okupu.  

Izvor: Al Jazeera i agencije