I Černobil na udaru cyber napada koji se širi svijetom

Černobil, Nuklearna elektrana
Sustav za nadzor razine radijacije je ugašen, a zaposleni koriste prijenosne brojače (Reuters)

Vlada Ukrajine priopćila je da su kibernetičkim napadom u utorak pogođene njezine mreže, kao i glavna zračna luka u prijestolnici te zemlje, Kijevu, a slične napade prijavljuju i svjetske kompanije.

Napadom je pogođen i sustav za nadzor razine radijacije u Černobilu i trenutačno je ugašen zbog velikog kibernetičkog napada koji je u utorak pogodio više zemalja diljem svijeta, priopćila je glasnogovornica ugašene nuklearne elektrane.

Dužnosnici kažu da su zaposleni primorani koristiti prijenosne brojače kako bi mjerili razine radijacije, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“Zbog kibernetičkog napada, sustav nadzora je ugašen”, priopćila je ukrajinska agencija koja nadgleda “zonu isključenja”, što je zapravo područje uspostavljeno 30 kilometara oko Reaktora broj 4, koji je eksplodirao u katastrofi u 1986. godine.

Napad na Černobil dio je vala napada koji su danas pogodili kompanije u svijetu – počevši od Ukrajine i Rusije, proširili su se na Englesku, Nemačku, Indiju, Dansku i druge zemlje.

Zamjenik premijera Ukrajine Pavlo Roženko rekao je ranije da je vladina mreža pala i na Twitteru objavio sliku monitora na kojem se vidi poruka kojom računalo prijavljuje grešku.

Uz Vladu, pogođen je i niz ukrajinskih institucija, uključujući i banke, elektrodistribucija te zemlje, kao i glavna zračna luku u Kijevu.

Napadači traže otkup u bitcoinu

“Nama je također pala mreža. Ova slika se prikazuje na svim vladinim računalima”, napisao je Roženko na Facebooku, govoreći o popratnoj slici koju je objavio.

Glavna zračna luka u Kijevu bila je na meti “spama”, što znači da je mreža napaduta golemom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računala.

“U vezi s izvanrednom situacijom, moguće je da će neki letovi biti odgođeni”, priopćio je direktor zračne luke Jeven Dikne na Facebooku, prenosi Tanjug.

I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju zrakoplova, “Antonov”, pogođena je kibernetičkim napadom.

Glasnogovornica “Antonova” je izjavila da za sada nije jasno koliko je napad bio ozbiljan.

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije “Rosnjeft”, “Bašnjeft”, “Mars”, “Nivea”, “Mondelez International”, koje su, kako navode agencije, pogođene “Petya” virusom.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitcoinu.

Bitcoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude vrlo teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu.

Cijena jednog bitcoina na cyber tržištu trenutačno iznosi otprilike 2.500 dolara.

‘Petya’ virus je drugačiji od uobičajenih “ransomware” virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa ‘fileovima’.

‘Petya’ je drugačija u tom smislu što umjesto da šifrira, tj. zaključava ‘fileove’ jedan po jedan, koristi niže strukture tvrdog diska da zaključa cjelokupan sustav.

“Petya” je vrlo opasan virus ukoliko se “razvije” na računalu – vrlo lako se čisti sa sustava ukoliko se detektira u ranoj fazi infekcije.

Nema naznaka kraja napada

I ruski naftni gigant “Rosnjeft” bio je izložen cyber napadu, navodi agencija AFP.

Ta kompanija je na Twitteru priopćila da je u pitanju “moćan hakerski napad”.

Pad IT sustava prijavila je i kompanija “Meler-Maersk grup” iz Danske, koja se primarno bavi transportom i djelatnostima u energetskom sektoru.

Danski mediji javili su kako su pogođeni uredi “Maerska” u Britaniji, Panami i Venecueli.

“Sigurnost poslovanja naših klijenata i naših ljudi je naš glavni prioritet”, priopćila je kompanija “Maersk” na Twitteru.

Izveštaji o tvrtkama koje su bile na meti hakera i dalje pristižu i za sada nema naznaka da će val napada prestati.

Izvor: Agencije