I Brisel i London nezadovoljni pregovorima o budućim odnosima

Dvije strane trebaju se dogovoriti, između ostalog, o pitanjima trgovine, sigurnosti, energetike, ribolova i saobraćaja (EPA)

Pregovarači Evropske unije i Velike Britanije danas su u odvojenim izjavama izrazili razočarenje tokom pregovora o budućim odnosima Brisela i Londona nakon istupanja Velike Britanije iz članstva u EU-u, javio je AFP.

Evropski pregovarač Michel Barnier rekao je da je “razočaran” poslije treće runde pregovora, navodeći da, osim “nekih skromnih sitnica, nije učinjen napredak u najtežim pitanjima”, prenijela je Beta.

Britanski pregovarač David Frost također je razočaran manjkom napretka i poziva EU da promijeni pristup kako bi se postigao dogovor.

‘Manjak napretka u najvažnijim pitanjima’

“Žalim zbog manjka napretka u najvažnijim pitanjima”, rekao je Frost poslije sedmice pregovora i dodao kako ipak smatra da je sporazum moguć do kraja prelaznog perioda.

Velika Britanija 31. januara zvanično je istupila iz članstva u EU-u, nakon čega je uslijedio prijelazni period, koji istječe krajem godine.

Dotad bi London i Brisel trebali postići sporazum o budućim odnosima.

Dvije strane trebaju se dogovoriti, između ostalog, o pitanjima trgovine, sigurnosti, energetike, ribolova i saobraćaja.

Izvor: Agencije