I Bahrein najavio ponovno otvaranje ambasade u Siriji

Bahrein je zatvorio ambasadu u Damasku 2011. godine (Ilustracija)

Bahrein je objavio da su radovi u njenoj ambasadi u Siriji u toku, dan nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo otvorili svoje diplomatsko predstavništvo u Damasku.

Bahreinska ambasada u Damasku zatvorena je 2011. godine, nakon početka ustanka protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji je eskalirao u brutalan rat u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, milioni raseljeni, dok je infrastruktura uništena.

Sirijska ambasada u glavnom gradu Bahreina Manami je operativna, dok se, sudeći po zvaničnicima, uskoro očekuje ponovna uspostava avionskih linija između dvije zemlje.

‘Bratska, arapska nacija’

U oktobru bahreinski ministar vanjskih poslova Khalid bin Ahmed al-Khalifa srdačno se pozdravio sa sirijskim kolegom Walidom al-Muallemom na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Khalifa se poslije branio riječima da je susret bio neplaniran, te je Siriju nazvao „bratskom, arapskom nacijom“.

Otvaranje ambasade UAE-e u Damasku i najava iz Maname o identičnom potezu Bahreina, novi su indikatori da arapske zemlje Siriji pripremaju povratak iz višegodišnje diplomatske izolacije. Sirija je izbačena iz 22-člane Arapske lige, dok se suočila i sa sankcijama i osudama zbog upotrebe vojne sile protiv opozicije. 

Izvor: Al Jazeera