Husi tvrde da su napali saudijsko naftno postrojenje

Prekogranični napadi pobunjenika Huta eskalirali su krajem maja (Al Jazeera)

Jemenski pobunjenici Husi kažu da su protekle noći u okviru operacije napali veliko naftno postrojenje u industrijskom kompleksu južno od grada Jizana u Saudijskoj Arabiji.

Vojna koalicija koju predvode Saudijci, a koja se bori protiv Husa, saopćila je u ponedjeljak da je presrela i uništila četiri rakete i šest dronova naoružanih bombama, koje su pobunjenici Husi lansirali prema kraljevstvu.

Rakete i bespilotne letelice lansirane su iz prijestolnice Jemena i usmjerene prema civilnim metama, rekao je glasnogovornik koalicije Turki al-Malki.

Pobunjenici Husi potvrdili su da su ubili i ranili desetine vojnika iz Saudijske Arabije.

Yahya Sarea, glasnogovornik Husa za vojna pitanja, potvrdio je da je pobunjenička grupa izvela napade na vojne mete.

Prekogranični napadi

Rekao je su balističke rakete i dronovi, koje je lansirala pobunjenička grupa, uništili brojne vojne baze i postrojenja saudijske koalicije u Jizanu, Najranu i Assiru blizu granice s Jemenom, u “širokoj vojnoj operaciji”.

“Dodatno su uništili veliko naftno postrojene u industrijskoj zoni Jizan. Napad je bio precizan”, rekao je Sarea, dodavši kako su pogodili i saudijske ratne avione te druge vojne ciljeve u zračnim lukama Abha, Jizan i Najran na jugozapadu Saudijske Arabije, u blizini granice s Jemenom.

Naftna kompanija Saudi Aramco upravlja postrojenjem čija je dnevna kvota prerade nafte oko 400.000 barela, a nalazi se u gradu Jizanu na obalama Crvenog mora. Rafinerija je udaljena samo 60-ak kilometara od granice Jemena.

Aramco nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Prekogranični napadi pobunjenika Husa eskalirali su krajem maja kada je isteklo primirje uvedeno zbog pandemije korona virusa. Krajem juna projektili su stigli do saudijske prijestolnice Rijada.

Nove eskalacije sukoba

Sarea je rekao kako će detalji vojne operacije u Saudijskoj Arabiji koju su izvele pobunjeničke snage Husi biti objavljene kasnije.

Saudijska Arabija od marta 2015. predvodi vojnu koaliciju protiv Husa u Jemenu.

Saudijsko-emiratska koalicija intervenisala je nakon što su Husi krajem 2014. godine eliminisali međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansour Hadija iz glavnog grada Sane.

Ujedinjene nacije nedavno su pokrenule virtuelne razgovore između zaraćenih strana o trajnom prekidu vatre kako bi izgradile povjerenje i ponovo pokrenule mirovne pregovore.

Međutim, mogućnost dogovora je spala na minimum nakon novog eskaliranja sukoba.

Rat u Jemenu, ukojem je smrtno stradalo više od 100.000 osoba, UN opisuje kao najveću svjetsku humanitarnu krizu.

Jemen, koji je već jedna od najsiromašnijih arapskih zemalja, je na rubu gladi, a zdravstvene ustanove u toj zemlji su opustošene.

 Izvor: Agencije