Husi prekidaju napade na S. Arabiju i UAE

Jemen, Hodeidah
Husi tvrde da su nedavno kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala (EPA)

Jemenski pobunjenički pokret Husi objavio je kako prekida napade bespilotnim letjelicama i raketiranje Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i neprijatelja u Jemenu na zahtjev UN-a te kako je spreman za mir, prenose agencije.

Međunarodni pritisak raste na zaraćene strane u Jemenu da se okonča rat koji je odnio više od 10.000 života i državu doveo na rub gladi.

Husi su prekid raketiranja objavili nakon što je arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom naredila prekid ofanzive na glavnu jemensku luku Hodeidu, koja je u središtu sukoba. 

„Nakon naših kontakata s izaslanikom UN-a i njegovim zahtjevom da se zaustave udari bespilotnim letjelicama i raketama… objavljujemo našu inicijativu… da prekinemo napade projektilima i dronovima na zemlje agresore“, rekao je Mohamed Ali al-Huti, čelnik Vrhovnog revolucionarnog odbora Husa.

Pregovori u Švedskoj

Posebni UN-ov izaslanik Martin Griffiths pokušava spasiti mirovne pregovore nakon propasti kruga pregovora u septembru na kojem se Husi nisu pojavili.

Griffiths se nada ostvariti novi krug pregovora krajem godine u Švedskoj na kojima bi se dogovorio okvir za mir pod prijelaznom vladom.

Pobunjeni Husi, koje podržava šiitski Iran, ratuju već četiri godine protiv jemenske Vlade koju podržava Saudijska Arabija. Husi su najavili kako su spremni dogovoriti prekid vatre „ako koalicija predvođena Saudijcima želi mir“.

Zapadne države opskrbljivale su oružjem i pružale obavještajnu pomoć arapskim državama u savezu, no podrška je pala nakon što su u oktobru saudijski agenti ubili disidentskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Izvor: Agencije