Husi predstavili krstareće rakete i dalekometne bespilotne letjelice

Grupa Husi objavila je ove godine kako je odredila 300 glavnih ciljeva koji će se naći na udaru u napadima (Screenshot)

Na sajmu naoružanja i vojne opreme koji je održan u glavnom jemenskom gradu Sani jemenska pobunjenička grupa Husi predstavila je, prema njihovim riječima, proizvodnju nove vrste oružja, između ostalog i krstarećih raketa i dalekometnih bespilotnih letjelica.

Ovakav potez dolazi uz uzastopne napade ove skupine, uglavnom bespilotnim letjelicama, na položaje unutar Saudijske Arabije, kako su Husi nazvali svoje ciljeve u toj zemlji.

Među oružjem izloženim na ovom sajmu, koji je počeo u nedjelju pod sloganom “Predstojeće razdoblje puno iznenađenja”, posebno su se istakli modeli krstarećih i balističkih raketa, poput krstareće rakete “Quds 1”, zatim izviđački dronovi “Sammad 3” i “Sammad 1”.

Mahdi Al-Mashat, politički čelnik jemenskih pobunjenika Husa, prikazao je ovo oružje, rekavši kako će “predstojeće razdoblje biti puno iznenađenja”, prenosi novinska agencija Saba pod kontrolom Husa.

‘Promijenit će tok bitke s neprijateljima’

Mashat je naglasio da će ovo oružje “promijeniti tok bitke s neprijateljima”, misleći na snage koje čine saudijsko-emiratsku koaliciju.

General Mohamed al-Atifi, ministar odbrane u međunarodno nepriznatoj vladi Husa, kaže da su “oružane snage dostigle naprednu fazu u oblasti vojne industrije”.

Dodaje da je ovo oružje testirano u uspješnim operacijama i da je potvrdilo svoju sposobnost i preciznost u gađanju ciljeva.

Grupa Husi objavila je ove godine kako je odredila 300 glavnih ciljeva koji će se naći na udaru u napadima na vojne baze i objekte od vitalnog značaja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji te na vojne baze saudijske koalicije u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera