Husi otkrivaju detalje operacije ‘Božija pobjeda’ u Saudijskoj Arabiji

Husi kažu da je riječ o 'najvećoj operaciji namamljivanja neprijateljskih snaga u zasjedu' od početka rata u Jemenu (EPA)

Na konferenciji za novinare u nedjelju grupa Husi predstavila je videosnimke za koje kažu da prikazuju veliku ofanzivu uz jemensku granicu s pokrajinom Najran na jugu Saudijske Arabije, dodajući da se na snimcima može vidjeti napad na oklopna vozila eksplozivnim sredstvima i predaja saudijskih vojnika. 

Yahya Saree, vojni glasnogovornik Husa, izjavio je da je operacija pokrenuta 25. augusta, a prethodili su joj mjeseci pažljivog praćenja prije nego što su neprijatelji namamljeni u najveću zasjedu postavljenu još od izbijanja rata u Jemenu.

Dodao je da su njihove snage također uspjele “osloboditi 350 km2 u prvoj fazi operacije, uključujući vojne položaje i kampove. Također tvrdi da su snage tog pokreta na granici sa Saudijskom Arabijom presrele i zarobile tri brigade saudijske vojske sa svom vojnom opremom.

Izjavio je da su njihove snage izvele i nekoliko raketnih napada na ciljeve unutar Saudijske Arabije, u Najranu, Asiru i Jizanu, u okviru prve faze vojne operacije “Božija pobjeda”.

Saree je naglasio da su njihove kopnene trupe opkolile “neprijateljske jedinice” u blizini Najrana, te da su uspjele u roku 24 sata onesposobiti njihove avione, ističući da je samo na aerodrom Jazan bačeno 10 balističkih projektila.

Glasnogovornik Husa na konferenciji za novinare otkrio je i to da je izvedena 31 operacija dronovima na teritorije, kako ih je nazvao, “agresorskih država” i na osjetljivi položaj u Rijadu.

Kaže da je u prvoj fazi operacije ubijeno i ranjeno približno 500, a zarobljeno više od 2.000 oficira i vojnika, te da su naneseni značajni gubici neprijateljskim snagama, kako ih je opisao.

Grupa Husi otkrila je u subotu da je nedavno izvela veliku vojnu operaciju u blizini Najrana u Saudijskoj Arabiji, nazvanu “Božija pobjeda”. Grupa navodi da su tokom operacije presreli tri vojne brigade i zarobili nekoliko hiljada zarobljenika, među kojima su stotine saudijskih vojnika i časnika.

Detalji

O detaljima te vojne operacije Husi su u vojnom saopćenju izjavili da je riječ o “najvećoj operaciji namamljivanja neprijateljskih snaga u zasjedu još od početka agresije na našu zemlju”.

U saopćenju se pojašnjava da su samo 72 sata od početka operacije njihove snage “uspjele potpuno opkoliti neprijatelje”.

Dodaje se i da je nekoliko specijaliziranih jedinica te grupe učestvovalo u “velikoj operaciji” s različitim zadacima i na širem geografskom području, s ciljem da pomognu i pruže podršku toj operaciji. Osim kopnenih trupa, u akciji su učestvovale protivzračne i raketne snage, kao i jedinice za lansiranje bespilotnih letjelica.

Grupa Husi obavezala se da će raditi na tome da “hiljadama neprijateljskih vojnika koji su se predali pruži sigurnost od osvetničkih napada neprijateljskih vojnih aviona, koji su izveli desetke napada na zarobljenike”.

Glasnogovornik saudijsko-emiratske koalicije, koja se četiri godine bori protiv Husa u Jemenu, nije odgovorio na navode Husa.

Izvor: Al Jazeera i agencije