Husi najavili oslobađanje 350 zatvorenika, uključujući tri Saudijca

Jemenski pokret Husi saopćio je je izveo napad u blizini granice sa Saudijskom Arabijom i zarobio nekoliko vojnih oficira (EPA)

Jemenski pobunjenici Husi objavili su da će u ponedjeljak osloboditi 350 zatvorenika, uključujući tri Saudijca, pod supervizijom Ujedinjenih naroda, kao dio mirovne inicijative. 

Razmjena zatvorenika između Husija i međunarodno priznate vlade u Jemenu, koju podržava Saudijska Arabija, jedna je od tri stavke mirovnog dogovora postignutog u decembru u Švedskoj, prenosi Reuters. 

Prema ovom dogovoru pod pokroviteljstvom UN-a, približno 7.000 zatvornika se nalazi na svakoj strani. 

“Naša inicijativa dokazuje naš kredibilitet u realizaciji dogovora iz Švedske i pozivamo drugu stranu da poduzme isti korak”, rekao je šef komisije za zatvorenike Abdul Qader al-Murtada u izjavi koju je prenijela televizija al-Masirah TV povezana sa Husima. 

“U listu zatvorenika u sklopu dogovora iz Švedske uključeno je 350 zatvorenika”, rekao je. 

Napadi u Saudijskoj Arabiji

Jemenski pokret Husi saopćio je u subotu da je izveo napad u blizini granice sa jugozapadnom saudijskom regijom Najran i zarobio nekoliko vojnih časnika, ali nije odmah stigla potvrda te informacije od vlasti Saudijske Arabije.

Glasnogovornik ove pobunjeničke grupe u Jemenu u saopćenju je naveo da su tri “neprijateljske vojne brigade pokorene” u napadu, prenijela je agencija Reuters.

On je rekao da je napad počeo 72 sata ranije u blizini regije Najran te da je bio potpomognut jedinicama Husija za bespilotne letjelice, projektile i zračnu odbranu.

Televizijski kanal Al Masirah TV, koji je pod kontrolom Husija, citirao je glasnogovornika navodeći da su zarobili “hiljade” neprijateljskih saudijskih vojnika, uključujući mnoge časnike, kao i “stotine oklopnih vozila”.

Husi, koji kontroliraju sjeverni dio Jemena, u posljednje su vrijeme počeli poduzimati napade svojim dronovima i projektilima duž južne granice Saudijske Arabije.

Pobunjenici su preuzeli i odgovornost za napad dronovima i projektilima 14. septembra na objekte saudijske državne naftne kompanije Aramco.

Uz podršku Zapada, muslimanska sunitska koalicija, koju vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u martu 2015. započela je vojnu intervenciju u Jemenu nakon što su Husi, koji uživaju podršku Irana, 2014. zbacili s vlasti međunarodno priznatu vladu u Sani.

Izvor: Agencije