Husi najavili napade na 300 saudijskih i emiratskih ciljeva

Naftovod
Saudijska Arabija je spremna odgovoriti nakon prošlosedmičnih napada na svoje naftne resurse (EPA)

Jemenski Husi priopćili su da su prošlotjedni udari na postrojenja u Saudijskoj Arabiji bili tek početak vojnih operacija protiv 300 glavnih vojnih ciljeva u toj zemlji.

Među metama su vojni i strateški objekti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji te njihove baze u Jemenu, prenosi agencija Saba pod kontrolom Husa.

Saudijska Arabija izvijestila je da su prošli utorak dronovima napadnute dvije benzinske crpke, a TV Masirah, u vlasništvu, Husa ranije je objavila da je grupa dronovima napala i postrojenja u Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Saudijska Arabija je u nedjelju objavila da želi spriječiti rat u regiji, no pripremna je odgovoriti “svom snagom” nakon prošlotjednih napada na saudijske naftne resurse, rekavši Iranu da je sva odgovornost na toj zemlji.

Napadi i sabotaže

Rijad je optužio Teheran da je naredio napade dronom na dvije naftne crpke u zemlji, za koju je odgovornost preuzela huska skupina povezana s Jemenom i Iranom. 

Dva dana ranije četiri plovila, uključujući dva naftna tankera, sabotirana su blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je opovrgnuo upletanje u operacije, koje su se dogodile u vrijeme kad se Washington i Iran sukobljavaju zbog sankcija i američke vojne prisutnosti u zemlji, što povećava zabrinutost zbog mogućeg američko-iranskoga sukoba.

Nitko nije preuzeo odgovornost, ali dva američka vladina izvora rekla su prošli tjedan da američki dužnosnici vjeruju kako je Iran poticao hutijsku skupinu ili šijitske milicije povezane s Irakom da to izvedu.

Evakuacije i oprez

Saudijski princ Salman u nedjelju je pozvao zaljevske i arapske čelnike da održe hitni sastanak u Meki 30. svibnja kako bi se razmotrile implikacije napada.

Saudijska Arabija i šijitski Iran su stari suparnici na Bliskom istoku i podržavali su suprotstavljene strane u nekoliko regionalnih ratova.

U svjetlu pojačanih napetosti Exxon Mobil evakuirao je osoblje s naftnih polja u susjednom Iraku.

Bahrein je u subotu upozorio državljane da ne putuju u Irak i Iran te pozvao one koji se ondje nalaze da se vrate.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo objavila je smjernice s mjerama opreza za američke komercijalne zrakoplovne tvrtke čiji zrakoplovi lete nad vodama Zaljeva.

Izvor: Agencije