Hunt: Sukob Irana i SAD-a može biti nenamjerno izazvan

Potreban nam je mir kako bismo bili sigurni da svi razumiju što druga strana misli, poručio je Jeremy Hunt (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt upozorio je da bi sukob između Irana i Sjedinjenih Američkih Država mogao biti nenamjerno izazvan, prenose agencije.

“Vrlo smo zabrinuti zbog sukoba, zbog opasnosti da se sukob dogodi slučajno, s eskalacijom koja je nenamjerna s obje strane”, rekao je Hunt novinarima dolazeći na ministarski sastanak u Bruxellesu.

“Razmjenjivat ćemo te brige sa svojim europskim kolegama, s (američkim državnim tajnikom) Mikeom Pompeom, i potrebno nam je razdoblje mira kako bismo bili sigurni da svi razumiju što druga strana misli. Prije svega, moramo se pobrinuti da na kraju ne vratimo Iran na put renuklearizacije”, rekao je britanski ministar.

Naglasio je i kako postoji stvarna zabrinutost da bi eskalacija bila nenamjerna i da bi mogla završiti s mnogo ozbiljnijom situacijom.

Washington se povukao

Američka administracija se povukla iz iranskog nuklearnog sporazuma prošle godine.

Sporazum, koji je usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, postignut je 2015. između Irana, Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Europske unije.

Europski potpisnici još uvijek podržavaju sporazum i obećali su kako će izbjeći ponovno nametanje sankcija Iranu nakon američkog povlačenja.

U Zaljevu u posljednje vrijeme jačaju napetosti, a SAD je poslao u regiju nosač aviona i bombardere B-52.

Izvor: Agencije