Hunt: Prava državljana EU-a neće biti manja nakon Brexita

Bez obzira na uspone i padove u pregovorima, važno je da prava državljana obje strane zbog toga ne trpe, kazao je Jeremy Hunt (EPA)

Prava državljana članica Evropske unije koji žive u Velikoj Britaniji bit će zaštićena i nakon izlaska Velike Britanije iz Unije, čak i u slučaju takozvanog haotičnog Brexita bez sporazuma, izjavio je u šef britanske diplomatije Jeremy Hunt.

On je ovo rekao u Ljubljani, nakon razgovora sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Mirom Cerarom, prenosi Hina.

“Bez obzira na uspone i padove u pregovorima, važno je da prava državljana obje strane zbog toga ne trpe i da ljudima damo nadu da će moći nastaviti normalno živjeti te i dalje davati svoj doprinos državama u kojima žive”, kazao je Hunt nakon susreta.

Ministrova evropska turneja

Hunt je Sloveniju posjetio u okviru svoje evropske turneje, u središtu koje su aktivnosti pred izlazak Velike Britanije iz Unije te pitanje evropskih građana koji žive u ostalim članicama nakon što Brexit stupi na snagu.

Cerar je nakon susreta s prvim čovjekom britanske diplomatije kazao da obje strane, EU-27 i Velika Britanija, moraju napraviti sve što je potrebno te da se prava za one državljane EU-a koji žive u Velikoj Britaniji te prava Britanaca koji žive u Uniji neće mijenjati odnosno smanjivati ni nakon Brexita, čak i u slučaju takozvanog tvrdog izlaska Velike Britanije iz Unije.

Prema nekim podacima, u Velikoj Britaniji živi gotovo 5.000 osoba sa slovenskim državljanstvom, dok je u Sloveniji nastanjeno gotovo 700 osoba s pasošem Velike Britanije.

Izvor: Agencije