Hunt: Parlament bi mogao usvojiti sporazum o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May odgodila je glasanje o sporazumu o Brexitu u parlamentu (EPA)

Sporazum britanske premijerke Therese May o Brexitu može biti usvojen u britanskom parlamentu ako Evropska unija ponudi pojašnjenje da će aranžman o granici sa Sjevernom Irskom biti privremen, izjavio je ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

“Sporazum bi mogao biti usvojen”, izjavio je Hunt za BBC Radio, prenosi Reuters.

Britanska premijerka Theresa May odgodila je glasanje o sporazumu o Brexitu u parlamentu 11. decembra i ono bi sada trebalo biti održano sredinom januara, zbog čega je neki zastupnici optužuju da tako želi izvršiti pritisak na njih da prihvate sporazum jer se približava rok izlaska iz EU-a 29. marta.

May, koja je nakon toga preživjela glasanje o povjerenju u svojoj Konzervativnoj stranci, upozorila je Parlament da su alternative njenom sporazumu izlazak iz EU-a bez sporazuma ili otkazivanje Brexita.

Mehanizam za Sjevernu Irsku

Veliki broj zastupnika protivi se zaštitnom mehanizmu za Sjevernu Irsku, koji bi trebao spriječiti ponovno uvođenje čvrste granice na irskom otoku, a za koji kritičari smatraju da bi mogao zauvijek vezati Britaniju uz EU.

May je rekla kako je moguće da EU dadne dodatne garancije da će tzv. backstop za Sjevernu Irsku biti privremen iako su joj evropski čelnici rekli da neće ponovo pregovarati o sporazumu.

Izvor: Agencije