Humanost volontera na djelu: Briga jednih o drugima prije svega

Volonteri se konstantno javljaju, građani imaju želju i potrebu da pomognu, kaže Džana Kapić iz Crvenog križa Općine Centar (Ustupljeno Al Jazeeri)

U jeku pandemije korona virusa koja je zadesila cijeli svijet, a nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, pozitivnu priču odlučili su ispisati volonteri koji svojim sugrađanima svakodnevno pokazuju da nisu sami i da uvijek postoji neko na koga mogu računati.

Među stotinama volontera koji pokazujući humanost na djelu vraćaju nadu svojim sugrađanima je i Džana Kapić, predsjednica mladih Crvenog križa Općine Centar, koja je trenutno angažovana za davanje informacija o preventivnim mjerama zaštite od korona virusa, kao i dezinfekciju i mjerenje temperature svim osobama koja ulaze u prostorije Općine Centar.

„Osim toga, usmjeravali smo sve osobe da prave minimalno 1,5 m razmaka dok čekaju svoj red. To je prva aktivnost, a druga je nabavka hrane i higijenskih potrepština osobama starijim od 65 godina koje nemaju bližeg srodnika i obilazak njih“, kaže Kapić.

Brojne akcije i još brojniji volonteri

Posla je mnogo i radi se „od jutra do mraka“, no čini se da je želja građana da budu u službi humanosti i pomognu drugima u nevolji mnogo više.

„Volonteri se konstantno javljaju, građani imaju želju i potrebu da pomognu, a pridružilo nam se i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta pa za sada sve pokrivamo i stižemo“, ističe.

Mladi Crvenog križa Centar su, između ostalog, pokrenuli proizvodnju pamučnih maski kako bi najugroženijim građanima olakšali upotrebu i korištenje istih.

Mladi Crvenog križa pokrenuli su brojne akcije kako bi pomogli svojim sugrađanima

Ipak, najveća mjera zaštite je ostati kući i biti u izolaciji. Svjesni da novonastala situacija i mjere zaštite koje su na snazi nikome ne padaju lako te da mogu ostaviti ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje, Crveni križ Federacije BiH stavio je na raspolaganje građanima i psihosocijalnu podršku.

„Važno je da se svi psihički pripremimo na to da će ova pandemija trajati, jer kroz tu pripremu i spremnost da prihvatimo činjenice mirimo se sa situacijom i olakšavamo našem mozgu da to prihvati. Važno je da shvatimo ozbiljnost situacije, ali da ne dižemo paniku. Strah je prirodna ljudska emocija koja se javlja kao odgovor na postojanje opasnosti i ne treba ga ignorisati“, kaže psihologinja Crvenog križa Federacije BiH koja je željela ostati anonimna.

Razumijevanje i empatija

Potrebu da se aktiviraju tokom trenutne epidemiološke krize uvidjeli su i volonteri Udruženja Ruku na srce iz Sarajeva koji su intenzivirali svoju redovnu akciju „10 životnih namirnica“.

„Cilj nam je prikupljanje i doniranje prehrambenih proizvoda porodicama slabijeg imovinskog stanja. Svjesni situacije u kojoj se trenutno nalazimo, te da je kriza dodatno pogodila porodice koje su u stanju socijalne potrebe smatramo da ovim možemo barem malo ublažiti negativne posljedice. Nadamo se da će se situacija uskoro smiriti i da ćemo nastaviti sa redovnim aktivnostima, a do tada ćemo ulagati dodatne napore kako bi pomogli onima koji su pogođeni ovom krizom“, kaže  Adnan Lukač, PR Udruženja Ruku na srce.

Vanredne okolnosti traže vanredne napore, kažu iz Udruženja Ruku na srce

Smatra da je jako važno da se da se, u vrijeme kada je cijeli svijet pogođen epidemiološkom krizom, možemo osloniti jedni na druge i jedni drugima pokazati razumijevanje i empatiju.

„Svi smo na neki način pogođeni ovom krizom, neko manje, neko više, ali trebamo pokušati pomoći onima kojima je to sada najpotrebnije. Naši volonteri rade upravo to. Vanredne okolnosti traže vanredne napore i naši volonteri su jedni od onih koji ih ulažu. Ovim putem sve one koji žele da doprinesu ovoj akciji pozivamo da nam se priključe. Donacije za ovu akciju moguće je uplatiti na broj žiro računa 1990490056036171 (Sparkasse Bank DD BiH, primalac: Udruženje Ruku na srce, svrha uplate: Za akciju ‘10 životnih namirnica’)“, kaže Lukač.

Nisu zaboravljeni ni kućni ljubimci

Na novonastalu situaciju humanom misijom odgovorilo je i Udruženje za zaštitu životinja Ruka za šapu koje je u saradnji sa ekipom pet magazina Woof.ba odlučilo okupiti grupu volontera i volonterki, ljubitelja i ljubiteljica životinja, kako bi svojim sugrađanima i sugrađankama izašli u susret, te njima i njihovim najdražim krznenim drugarima i drugaricama olakšali ove teške dane. 

Važno je da ljudima pokažemo da ne zaboravljamo niti njih, niti njihove ljubimce, kažu iz Udruženja Ruka za šapu

„Ne bih da zvučim kao teoretičar zavjere, ali mislim da nam ova situacija i trenutne okolnosti itekako pokazuju da su empatija, solidarnost i briga jednih o drugima primarne i najvažnije, te da će ova svjetska nevolja koja, nadamo se, neće trajati dovijeka, otvoriti jedan sasvim novi poredak, ispunjen onim najvažnijim vrijednostima, a to su, između ostalog, empatija i solidarnost. Uzimajući u obzir ovu plemenitu akciju koju smo pokrenuli zaista smo željeli da bez obzira na okolnosti ljudima pokažemo da ne zaboravljamo niti njih, niti njihove ljubimce“, kaže Senad Alibegović, osnivač magazina Woof.ba.

Njihovi volonteri i volonterke u predviđenom vremenskom periodu od pet do 18 sati, u skladu sa instrukcijama FUCZ-a i MUP-a Kantona Sarajevo, izvode pse svih onih koji se jave putem telefona (062/943-990), a koji ne smiju ili su spriječeni da izlaze iz svojih domova.

„To se, svakako, najviše odnosi na naše sugrađane i sugrađanke u starijoj životnoj dobi, ali nikako ne isključuje i sve ostale koji imaju potrebu za ovim vidom pomoći. Moramo napomenuti da smo i prvi pokrenuli inicijativu da se vlasnici i vlasnice kućnih ljubimaca izuzmu naredbe FUCZ-a o zabrani kretanja iza 18 sati, u jednom od tri ponuđena termina i u trajanju od 20 minuta, na 200 metara udaljenosti od svojih domova. Inicijativu su nakon toga predali i Veterinarski fakultet i predstavništvo Fondacije Dog Trust, što mi itekako pozdravljamo“, kaže Alibegović.

Izvor: Al Jazeera