Humanitarci UN-a blokirani u Libiji

LNA još od aprila prošle godine pokušava zauzeti libijsku prijestonicu Tripoli (Reuters)

Snage lojalne penzionisanom generalu Khalifi Haftaru blokirale su avion koji je prevozio osoblje Ujedinjenih naroda u Libiju i tako spriječile dostavu humanitarne pomoći i planiranu posredničku misiju, saopćeno je danas iz misije UN-a.

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) kontrolira istok Libije od aprila 2019, a tokom posljednjih nekoliko sedmica više puta odbila je dozvoliti slijetanje avionima na redovnim linijama s UN-om, prenosi Tanjug.

Reuters izvještava da LNA još od aprila prošle godine pokušava zauzeti libijsku prijestonicu Tripoli, koja je pod kontrolom međunarodno priznate vlade, ali odbrana grada uspješno odolijeva tim napadima.

Optužuju Salamea za pristranost

U pregovorima između Haftara, koga podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, i vlade u Tripoliju, koju podržava Turska, posreduje izaslanik UN-a Ghassan Salame.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je UNSMIL osudio zračne napade za koje su optužene Haftarove snage iako se LNA uglavnom ne spominje eksplicitno.

Zvaničnici koji kontroliraju istočni dio Libije optužili su Salamea za pristranost, ali je UN odbacio te optužbe.

UNSMIL ima veliku bazu u Tripoliju, iz koje se distribuira humanitarna pomoć namijenjena izbjeglicama i raseljenim tokom libijskog konflikta.

Izvor: Agencije