Humanitarci u Siriji pokreću proizvodnju

Rat u Siriji traje više od tri godine. Milioni interno raseljenih osoba u velikoj mjeri ovise o humanitarnoj pomoći.

Budući da su pojedine humanitarne organizacije optužene za podržavanje oružanih grupa, novca za njihov rad sve je manje.

Zato su neke od njih odlučile pokrenuti vlastite kompanije u toj zemlji kako bi ostvarile profit i zaposlile lokalne Sirijce.

U Idlibu se nalazi proizvodni pogon humanitarne organizacije Sabiq al-Khayrat.

Direktor firme kaže da su bili prisiljeni pokrenuti svoju proizvodnju i zarađivati, jer su im bivši donatori iz inostranstva okrenuli leđa zbog bojazni da finansiraju terorizam.

“Humanitarna organizacija Sabiq bi al-khayrat (Natjecanje u dobrim djelima) pokrenula je nekoliko projekata proizvodnje. Cilj je zapošljavanje i osiguravanje osnovnih potreba građanima. Ostvareni profit koristi se za finansiranje humanitarnih aktivnosti organizacije.”

Ova humanitarna organizacija proizvodi meso, jaja i ostale prehrambene proizvode. Upošljava lokalne Sirijce, a proizvodi se prodaja u njihovim radnjama po nižim cijenama.

Pomoć siromašnim

Svoje proizvode vrlo često podijeli siromašnom stanovništvu koje ih inače ne bi moglo priuštiti.

“Ured za humanitarnu pomoć uredno vodi evidenciju o primaocima pomoći. Njome su obuhvaćeni siromašni i porodice poginulih, zarobljenih i ranjenih osoba. Jedan dio te pomoći dobijamo od prihoda ostvarenih u investicijskim projektima. Drugi – od donatora i humanitarnih organizacija.”

Sirija ima blizu 21,4 miliona stanovnika. Od tog broja, 9,3 miliona ovisi o humanitarnoj pomoći, a 6,5 miliona je interno raseljenih.

Upravo su zbog toga humanitarne organizacije ključne za preživljavanje ogromnog broja Sirijaca.

Ali tržišna previranja, gubici u investicijskim projektima i nedostupnost neophodnih sirovina za proizvodnju predstavljaju najveće prepreke ovoj i sličnim organizacijama.

Ipak, ovi humanitarci kažu kako ih to neće spriječiti u radu.

Izvor: Al Jazeera