Human Rights Watch zahtijeva istragu o smrti Mursija

Mursi je bio peti predsjednik Egipta, uklonjen državnim udarom u julu 2013. (EPA)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je od Ujedinjenih naroda (UN) nezavisnu međunarodnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, prenosi Anadolija.

Iz HRW-a su naveli kako bi Vijeće za ljudska prava UN-a trebalo otvoriti istragu o, kako su naveli, brojnim kršenjima ljudskih prava u Egiptu, uključujući i smrt Mursija. 

“Smrt bivšeg predsjednika Mursija dogodila se nakon dugogodišnjeg vladinog zlostavljanja, produženog zatočeništva, neadekvatne medicinske zaštite te nemogućnosti porodičnih posjeta i pristupa advokatima. U najmanju ruku, egipatska vlada je počinila teška kršenja nad Mursijem uskrativši mu zatvorenička prava koja su ispunjavala minimalne standarde”, izjavila je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je u ponedjeljak u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je preminuo nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

“Egipatska vlada šest godina nije uspjela obezbijediti Morsiju osnovna prava koje je imao kao zatvorenik, poput medicinske zaštite, porodičnih posjeta, uprkos očiglednom pogoršanom fizičkom stanju i njegovim zahtjevima da mu se omogući liječenje”, navela je Whitson u saopštenju.

Zločin mučenja

U saopštenju HRW se navodi da se ophođenje prema Mursiju može tretirati kao zločin mučenja.

“Kakvo god je nečije mišljenje o Mursijevoj politici, ophođenje prema njemu bilo je užasno, a protiv odgovornih treba pokrenuti istragu i na odgovarajući način ih procesuirati”, piše u saopštenju grupe.

Mursi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Izvor: Agencije