Hull City ne mijenja ime u Hull Tigers

Nakon što su navijači uzvikivali 'City do naše smrti', vlasnik Hulla im je odgovorio: 'Možete umrijeti čim poželite' (AFP)

Engleski nogometni savez odbio je promjenu imena engleskog prvoligaša Hull Citya u Hull Tigers, kako je zatražio vlasnik kluba Assem Allam, saopćeno je u srijedu.

Vijeće FA-a odbilo je sa 63,5 posto glasova zahtjev za promjenom imena kluba, a ta odluka je razveselila navijače Hull Cityja, koji su se oštro protivili odluci vlasnika za promjenom imena u Tigers – sve pod izlikom da bi to ime bilo marketinški efikasnije u SAD-u i Aziji.

“Vijeće, koje čine predstavnici iz svih nogometnih liga, detaljno je razmatralo prijedlog promjene imena, a i reakcije iz Hull Cityja poslije aplikacije, te je došlo do te odluke”, dodaje se u saopćenju Vijeća FA-a.

Nadimak kluba je Tigrovi (Tigers).

Vlasnik Assem Allam, rođen u Egiptu, kupio je Hull u decembru 2010. godine, a nedavno je izjavio kako će otići ako FA ne dopusti novo ime.

Pred duel na Wembleyju

Iz kluba je odgovoreno kako nemaju komentar na odluku FA te da pozivaju navijače da se koncentriraju na nadolazeći vikend, kada na Wembleyju igraju polufinale FA kupa protiv Sheffield Uniteda.

“Pažnju smo posvetili davanju podrške [menadžeru tima] Steveu Bruceu i ekipi uoči nedjeljne utakmice protiv Sheffielda i prvog plasmana u polufinale FA kupa nakon 80 godina. Nadamo se da će navijači doći u velikom broju na Wembley”, navodi se u saopćenju kluba.

Prijedlog promjene imena doveo je do napetih odnosa između Allama i navijača.

Nakon što su navijači uzvikivali “City do naše smrti”, vlasnik Hulla, koji je investirao milione funti u “Tigrove”, odgovorio im je: “Možete umrijeti čim poželite.”

Hull City je osnovan 1904. godine, a najveći uspjeh ostvario je 1930. i ove godine, kada je izborio plasman u polufinale FA kupa.

Izvor: Agencije