Huawei započeo sa zaštitom svoje alternative Androidu

Američka administracija prošlog mjeseca stavila je Huawei na trgovinsku crnu listu (EPA)

Špekulacije da će kineski proizvođač pametnih telefona Huawei vrlo brzo da pronađe rješenje nakon što je Google prekinuo saradnju, sada se potvrđuju pošto kompanija ubrzano podnosi zahtjeve za zaštitu svog operativnog sistema Hongmeng.

Kako navodi Reuters pozivajući se na podatke UN-ove Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), Huawei je podnio zahtjeve za zaštitu Hongmenga na devet tržišta.

Medu njima su Kambodža, Južna Koreja, Kanada i Novi Zeland. Kancelariji za zaštitu intelektualnog vlasništva Evropske unije zahtjev je predat 14. maja, a u Peruu je zahtjev predat 27. maja, pokazuju podaci tamošnjeg regulatora za zaštitu tržišne konkurencije Indecopi. 

Na matičnom kineskom tržištu Huawei je zatražio zaštitu intelektualnog vlasništva za Hongmeng još u augustu prošle godine, a odgovor od tamošnjeg regulatora došao je prošlog mjeseca, prema podacima kineske kancelarije za zaštitu intelektualnog vlasništva, prenio je Poslovni dnevnik.hr.

Primjena „plana B“

Ovi podaci pokazuju da drugi proizvođač mobilnih telefona na svetu počinje s primjenom “plana B” na ključnim tržištima nakon što su američke mjere počele da ugrožavaju njegovo poslovanje. 

Američka administracija prošlog mjeseca stavila je Huawei na trgovinsku crnu listu što znači da američke kompanije moraju imati posebnu dozvolu vlade ako namjeravaju da isporučuju Huawei komponente. 

Nakon toga Google je ubrzo najavio da neće moći isporučivati operativni sistem Android za buduće Huaweijeve mobilne telefone. 

Zahtjevi za zaštitu Hongmenga pokazuju da Huawei taj operativni sistem namjerava da zaštiti za primjenu u nizu uređaja, od pametnih telefona i prenosnih kompjutera preko robota i televizijskih uređaja u automobilima. Reuters navodi da je kineska kompanija odbila da komentariše ove navode.

Međutim, Richard Yu, Huaweijev direktor za potrošačku elektroniku izjavio je još početkom godine za njemački die Welt da kompanija razvija svoj operativni sistem.

Izvor: Agencije