Huawei: Trump je u pravu kad kaže da bi SAD mogao izgubiti 5G utrku

Donald Trump
Guo Ping kaže kako je Trump shvatio da SAD zaostaje kad je riječ o 5G mreži (EPA)

Predsjednik Huaweija Guo Ping na Svjetskom mobilnom kongresu u Barceloni izjavio je kako je američki predsjednik Donald Trump u pravu kad kaže da SAD riskira zaostajanje u razvoju 5G mreže. 

Na tom je kongresu kineski proizvođač predstavio svoj novi model pametnog telefona.

Guo, koji je trenutačno na čelu kompanije po načelu rotacije, kazao je kako su nedavne Trumpove tvrdnje da SAD mora napredovati u mobilnim komunikacijama putem konkurencije umjesto da traži kako blokirati tehnologiju “jasne i točne”, prenosi Reuters.

Trump u svojim objavama na Twitteru u četvrtak nije izričito spomenuo Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača mobilne mrežne opreme, ali se čini kako je ublažio ranije američke izjave o potrebi zabrane od zapadnih mreža iz sigurnosnih razloga.

‘Moramo imati jedinstveni standard’

“Primijetio sam predsjednikove [Trumpove] objave na Twitteru. Rekao je da SAD treba brži i pametniji 5G, čak i 6G u budućnosti, shvatio je da SAD u tome zaostaje i mislim da je njegova poruka jasna i točna”, rekao je Guo.

Kazao je kako SAD ne predstavlja cijeli svijet i pozvao proizvođače opreme, mrežne operatore i vlade da rade zajedno i osmisle pouzdane standarde za upravljanje rizicima kibernetičke sigurnosti.

“Moramo imati jedinstveni standard, koji bi trebao biti provjerljiv. Ne smije se temeljiti na politici”, poručio je Guo.

Washington uporno optužuje kineske tvrtke da kradu tehnologiju kako bi stekle prednost na tržištu, što Peking negira, a to je jedna od stvari o kojima su nastale trgovačke nesuglasice između dviju najjačih ekonomija svijeta.

Huawei je praktično izostavljen s američkog tržišta zbog straha da će njegova tehnologija omogućiti špijuniranje Kine, što ta tvrtka odbacuje.

Druge zemlje, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Novi Zeland, također razmatraju treba li se ili ne zabraniti Huaweijeva 5G tehnologija.

Huawei je na Svjetskom kongresu službeno predstavio svoj prvi pametni telefon s preklopnim ekranom, tjedan nakon što je Samsung predstavio svoju verziju.

Početna cijena Mate X-a bit će 2.299 eura, a u prodaji će se naći sredinom godine, prenosi Tanjug.

Samsung i Apple sve brže gube udio

Južnokorejski Samsung i američki Apple sve brže gube udio na svjetskom tržištu pametnih telefona zbog kineskog Huaweija, koji potrošači preferiraju zbog znatno nižih cijena premium modela, pokazalo je posljednje istraživanje, prenijele su ranije agencije.

Tržišni podaci koje je objavila tehnološko-istraživačka kompanija Gartner pokazali su kako se udio Huaweija na tržištu pametnih telefona u godinu dana povećao za više od četiri posto, na gotovo 15 postotaka u posljednjem kvartalu 2018.

Samsung i Apple i dalje zauzimaju prvo i drugo mjesto po tržišnom udjelu, sa 17, odnosno 16 posto. No, obje su kompanije izgubile svoj tržišni udio u četvrtom kvartalu na godišnjoj razini – Samsung za približno jedan, Apple za dva posto.

Izvor: Agencije