Oglasi

Huawei traži programere za razvoj aplikacija

Kineska grupacija želi među razvojnim programerima promovirati svoju paletu usluga, koja obuhvata 50.000 aplikacija.
Developeri uzimaju lavovski dio zarade koju donosi tržište mobilne tehnologije, rekao je predsjednik uprave HuaweijaEPA

Huawei, velika kineska telekomunikacijska tvrtka kojoj je Washington zabranio poslovanje s američkim kompanijama, nastupio je na europskom tehnološkom summitu ovog tjedna u Lisabonu s brojnim izaslanstvom ne bi li privukao programere za razvoj aplikacija kojima se mogu koristiti njegove platforme i koje se mogu nositi s američkim konkurentima.

Predsjednik uprave Huaweija Guo Ping govorio je otvorenju ovogodišnjeg Web Summita, na kojemu je štand tvrtke iz Shenzena dominirao u izložbenim paviljonima, , javlja Hina, pozivajući se na AFP.

Njegove su stručne ekipe iscrpno predstavile svoje ponude na radionici namijenjenoj za tristotinjak programera aplikacija za pametne telefone.

"Želimo da se razvojni programeri ne osjećaju isključeni i da ne misle kako su zapreke za pristup našem razvojnom programu prevelike", komentirao je Jervis Su, potpredsjednik Huaweijeva odjela za mobilne usluge.

"Developeri uzimaju lavovski dio zarade koju donosi tržište mobilne tehnologije", rekao je Guo Ping pred poduzetnicima, među kojima većina nudi svoje usluge putem aplikacije za pametne telefone.

Harmony OS kao 'plan B'

Kineska grupacija želi među razvojnim programerima promicati svoju paletu usluga, koja danas obuhvaća oko 50.000 aplikacija, pa tako i trgovinu pod nazivom App Gallery, kojom se već 11 godina koriste u Kini, a u Europi od prošle godine.

"Huawei nastoji izaći iz slijepe ulice u kojoj se našao. Da bi uspio u Europi, pokušat će privući što veći broj developera, jer nema druge mogućnosti", kazao je Francois Candelon, analitičar u Boston Consulting Groupu, u izjavi za AFP.

Razvijajući vlastite alate i obučavajući programere aplikacija da se njima koriste, Huawei ih ujedno priprema na eventualni prijelaz na njegov operativni sustav nazvan Harmony OS, predstavljen u kolovozu kao "plan B" koji će zamijeniti Android.

"Huawei će u Europi uspjeti samo ako bude puno više europski u ostvarivanju svog cilja, a to znači ako se obveže da će u idućem desetljeću od Europe načiniti digitalnu velesilu", rekao je Candelon.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.