Huawei spreman potpisati sporazum o nešpijuniranju

SAD je Velikoj Britaniji ranije poručio da ne koristi opremu Huaweija (EPA)

Huawei je voljan potpisati sporazume o nešpijuniranju s vladama, uključujući i Veliku Britaniju, izjavio je u utorak predsjednik te kineske telekomunikacione kompanije Liang Hua, dok SAD pritiska evropske zemlje da izbjegnu tu kompaniju zbog zabirnutosti vezanih za špijuniranje.

Washington je poručio saveznicima da ne koriste Huawei tehnologiju za izgradnju nove 5G telekomunikacione mreže, zbog zabrinutosti da bi ona mogla biti sredstvo za kinesko špijuniranje, optužba koju kompanija negira, prenio je Reuters.

“Mi smo voljni potpisati sporazume o nešpijuniranju s vladama, uključujući britansku, da se posvetimo tome da naša oprema bude u skladu sa standardom nešpijuniranja, bez sporednih vrata”, rekao je Liang u Londonu.

Smjena ministra odbrane

SAD je Velikoj Britaniji ranije poručio da ne koristi opremu Huaweija, zbog bojazni da bi ona mogla biti sredstvo za kinesko špijuniranje, što su optužbe koje je ta kompanija kategorički odbila.

“SAD ima obavezu osigurati da mjesta na kojima želimo raditi, mjesta na kojima se nalaze američke informacije, mjesta važna za nacionalnu sigurnost, funkcioniraju u okviru pouzdanih mreža”, rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

“Što se tiče 5G, mi nastavljamo s tehničkim diskusijama, a naši stavovi su dobro poznati. Iz perspektive SAD-a, svaka zemlja ima suvereno pravo donijeti svoju odluku o tome kako da se nosi s tim izazovom”, poručio je Pompeo.

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson smijenjen je 1. maja zbog odavanja informacija sa zatvorenog sastanka o kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huawei, saopćeno je tada iz kabineta britanske premijerke Therese May.

“Odluka premijerke donijeta je na osnovu informacija o njegovom [Williamson] ponašanju, do kojih je došla istraga o okolnostima neovlaštenog odavanja informacija sa sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost”, navodeno je u saopćenju.

Sastanak iza zatvorenih vrata

Istraga je pokrenuta sedmicu ranije nakon što su novine objavile da je Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje se sastaje iza zatvorenih vrata, odlučio dozvoliti kompaniji Huawei da učestvuje u nekim aspektima nove britanske bežične 5G komunikacione mreže.

Britanska vlada insistirala je na tome da takva odluka nije donijeta.

Za novog ministra odbrane postavljena je Penny Mordaunt, koja je prethodno bila ministarka za međunarodni razvoj.

Izvor: Agencije