Huawei spreman da predstavi svoj odgovor i na Google Maps

Ovaj korak je od presudnog značaja kako bi Huawei održao popularnost svojih pametnih telefona na međunarodnom tržištu (EPA)

Kompanija Huawei Technologies, poslije promocije novog operativnog sistema Harmony OS koji će zamijeniti Android, planira da u oktobru predstavi i vlastiti servis za mapiranje, ukoliko im američka vlada zabrani korištenje Google mapa na njihovim pametnim telefonima.

Usluga mapiranja Huaweija, poznata kao Map kit, neće moći direktno da se koristi, ali je osmišljena da ohrabri programere da izrade aplikacije koje se zasnivaju na njegovim mogućnostima.

Map kit će biti povezan sa lokalnim servisima za mapiranje i pokrivat će gotovo 150 zemalja i regija, prenosi Tanjug.

Američka internetska stranica namijenjena za rezervacije smještaja Booking Holdings biće jedna od softverskih kompanija koja će biti partner Huaweija na poslovima mapiranja.

Presudan korak

Ovaj korak je od presudnog značaja kako bi Huawei održao popularnost svojih pametnih telefona na međunarodnom tržištu. Zhang Ping'an, predsjednik poslovne grupe Huaweija za potrošače, ističe da je više od polovine aplikacija za mobilne telefone zavisno od određivanja lokacije uređaja i oslanjaju se na mogućnosti mapiranja.

Huawei se bori da očuva tržišnu poziciju nakon što je Trumpova administracija u maju blokirala prodaju američkih komponenti i tehnologije potrebne kineskoj kompaniji, najvećem svjetskom proizvođaču opreme za mobilnu telefoniju i drugom svjetskom brandu među pametnim telefonima.

Map kit će biti dostupan na 40 jezika. Nudit će usluge saobraćaja u realnom vremenu i veoma sofisticiran navigacioni sistem koji će moći da prepozna pravac trase puta.

Također će omogućiti i mapiranje proširene realnosti, dodao je Ping'an.

Izvor: Agencije