Huawei nudi svoj 5G na prodaju zapadnim firmama

Huawei
Ponuda bi, kaže Ren, uključila postojeće 5G patente, licence, kodove i tehničke skice te znanje o proizvodnji (EPA)

Izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei predložio je prodaju 5G sustava te kineske kompanije zapadnim tvrtkama kako bi se pozabavile zabrinutošću SAD-a i drugih zemalja u vezi s tehnologijom Huaweija.

Ren je rekao da bi kupac imao slobodu da “promijeni i kod softvera”.

Time bi bilo omogućeno rješavanje bilo kakvih mana ili skrivenih opcija bez uplitanja Huaweija, rekao je Ren u intervjuu za Economist i New York Times, prenosi Tanjug.

‘Huawei otvoren za dijeljenje 5G tehnologije’

Sjedinjene Države i Australija su ranije zabranile svojim kompanijama da koriste opremu Huaweija, a Velika Britanija još uvijek odlučuje o tome, podsjeća BBC.

Iz Huaweija su uporno odbacivali tvrdnje da bi njihova 5G tehnologija omogućila kineskoj Vladi da špijunira ili poremeti telekomunikacijske sustave drugih zemalja.

Ponuda bi, kako je rekao Ren, uključila postojeće 5G patente, licence, kodove i tehničke skice te znanje o proizvodnji, piše BBC.

“Huawei je otvoren za dijeljenje naše 5G tehnologije i tehnike s američkim kompanijama kako bi oni mogli izgraditi vlastitu 5G industriju”, rekao je Ren.

‘Iskrena ponuda’

Glasnogovornica Huaweija potvrdila je točnost ovih navoda, ističući da oni predstavljaju “iskrenu ponudu”.

Jedna od posljedica zabrana koje su nametnute ovoj kineskoj kompaniji u SAD-u jest to što je Huawei prisiljen da kasnije ovog mjeseca stavi u prodaju novu generaciju svojih Android telefona, ali bez usluga Google aplikacija kao što su YouTube i Play Store, prenosi Radio Slobodna Europa.

Izvor: Agencije