Huawei nižim cijenama uzima kupce Samsunga i Applea

Huawei
Washington optužuje Huawei da špijunira za kinesku vladu, što ta kompanija demantira (EPA)

Južnokorejski Samsung i američki Apple sve brže gube udjel na svjetskom tržištu pametnih telefona zbog kineskog Huaweija koga potrošači preferiraju zbog znatno nižih cijena premium modela, pokazalo je posljednje istraživanje, prenose agencije.

Tržišni podaci koje je objavila tehnološko-istraživačka kompanija Gartner pokazali su kako se udio Huaweija na tržištu pametnih telefona povećao u godinu dana za više od četiri posto, na gotovo 15 procenata u posljednjem kvartalu 2018. godine.

Samsung i Apple i dalje zauzimaju prvo i drugo mjesto po tržišnom udjelu, sa 17, odnosno 16 posto. No, obje kompanije su izgubile svoj tržišni udio u četvrtom kvartalu na godišnjem nivou, Samsung za približno jedan, Apple za dva posto.

„Apple doista gubi popularnost zbog nekoliko stvari, pogotovo kada je u pitanju tržište u nastajanju poput Velike Kine, koje uključuje kontinentalnu Kinu, Hong Kong, Makao i Tajvan. U Kini su vodeći kineski igrači značajno podigli kvalitetu svojih pametnih telefona“, rekao je viši direktor za istraživanja u Gartneru Anshul Gupta.

Marginalna poboljšanja

Apple je u četvrtom kvartalu 2018. godine prodao 64,5 miliona iPhone uređaja, procjenjuje Gartner. To je smanjenje od približno 12 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što predstavlja najveći kvartalni pad isporuka iPhone uređaja na godišnjem nivou od prvog kvartala 2016. godine.

„Kada pogledate vodeće pametne telefone Huaweija, Oppoa ili Vivoa, oni imaju karakteristike koje se mogu naći i u vodećim telefonima Samsunga i Applea, no u isto vrijeme cijene su prilično niske“, kazao je Gupta.

Dodao je kako Apple iPhone i Samsung Galaxy imaju „marginalna poboljšanja” tokom svakog ciklusa nadogradnje.

Zajedno s maloprodajnom cijenom od približno 1.000 dolara za njihove najbolje uređaje, potrošači se sve više okreću jeftinijim uređajima poput Huaweija i drugih kineskih brendova koji nude slične specifikacije, rekao je.

Izvor: Agencije