Huawei na crnoj listi Washingtona

SAD optužuje Huawei za podršku kineskoj vladi u špijuniranju (EPA)

Washington je stavio kineski Huawei i 70 kompanija s kojima on surađuje na trgovinsku crnu listu.

Iz Huaweija su takav potez nazvali nerazumnim i kršenjem prava.

Odluka je objavljena samo nekoliko minuta nakon što je predsjednik Donald Trump zabranio američkim kompanijama da koriste opremu koju proizvode oni za koje tvrdi da ugrožavaju nacionalnu sigurnost. 

Takva mjera ocijenjena je kao proglašenje “izvanrednog stanja u zemlji”.

Bijela kuća je to obrazložila činjenicom da “strani protivnici sve više koriste ranjivost u uslugama i tehnološkim infrastrukturama informacija i komunikacija u SAD-u”.

Trump nije precizirao o kome je riječ

AP, ipak, navodi da se u naredbi koju je Trump potpisao ne precizira koje su kompanije ili zemlje prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, ali i podsjeća da Trumpova administracija već neko vrijeme pokušava američke kompanije odvratiti od korištenja opreme Huaweija.

Iako se u uredbi poimence ne spominje Kina ili Huawei, taj kineski telekomunikacijski gigant i glavni igrač u razvoju mobilne mreže nove generacije 5G upravo sebe vidi kao metu Trumpove uredbe.

Te “nerazumne restrikcije gaze prava Huaweija”, reagirala je kineska tvrtka.

Američko Ministarstvo trgovine je nakon predsjednikove uredbe stavilo Huawei na “listu stranih subjekata” – na listu kompanija koje se smatraju potencijalno riskantnim za nacionalnu sigurnost ili vanjskopolitičke interese.

Trump već zabranjivao opremu kineskih kompanija

Američka agencija podsjeća i da je Trump 2018. donio zakon kojim se američkoj vladi zabranjuje da koristi opremu Huaweija i drugog kineskog diva, kompanije ZTE.

AP napominje da je američka vlada, koja se nalazi u eskalirajućem trgovinskom ratu s Kinom, ranije izrazila zabrinutost da bi Huawei svojom ekspanzijom na europskom tržištu mogao pristupiti osjetljivim informacijama čime bi doveo u opasnost NATO.

Predsjedavajući američkog Federalnog odbora za komunikacije Ajit Pai ocijenio je da je Trumpova izvršna uredba značajan korak ka osiguranju američke mreže.

Kina je poručila da će zaštititi svoje tvrtke od “nepoštenog” pristupa SAD-a, istovremeno šaljući poruku stranim tvrtkama u Kini da se ne moraju brinuti sve dok u Kini posluju na zakonit način.

Od SAD-a je zatraženo da okonča svoj “pogrešan pristup”, kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Izvor: Agencije