Oglasi

HRW: U Jemenu se koriste kasetne bombe

Human Rights Watch tvrdi da je Saudijska Arabija koristila kasetnu municiju u napadima u regiji Hajja.
Saudijska Arabija negirala korištenje municije navedene u izvještaju HRW-aEPA

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch optužila je koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom za upotrebu kasetnih bombi u sukobu sa Husi pobunjenicima u Jemenu.

HRW u izjavi navodi da su koalicione trupe koristile kasetne rakete u najmanje sedam napada između aprila i jula u sjeverozapadnoj regiji Hajja, pri čemu je ubijeno i ranjeno više desetaka civila.

"Kasetna municija izazvala je civilne žrtve, kako za vrijeme napada, usmjerenih protiv boraca pokreta Husi, ali i kasnije, kada su civili detonirali neeksplodiranu municiju", navodi se.

HRW ističe da je posjetio četiri od sedam lokacija napada u regiji uz saudijsku granicu, te da je na svakoj pronašla neeksplodiranu municiju i ostatke od kasetnih raketa.

Prema izvještaju, "nekoliko napada dogodilo se u područjima gdje se nalaze civili", što je organizacija ocijenila kao kršenje međunarodnog prava.

Lokalni stanovnici su nabrojali trinaest ubijenih osoba, među kojima je troje djece, te 22 ranjenih u sedam napada, navodi se u izvještaju.

Ole Solvang, istražitelj HRW-a, rekao je za Al Jazeeru da je većina raketa vjerovatno ispaljena iz Saudijske teritorije.

Saudijski odgovor

U intervjuu za Al Jazeeru, Ahmed Asiri, glasnogovornik koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, negirao je korištenje kasetne municije koju navodi HRW.

On je kazao da nisu sve vrste kasetne municije nedozvoljene po međunarodnom pravu.

Asiri navodi se HRW nije pružio pouzdane dokaze svojih tvrdnji, dodavši da su "izvještaji Husija" bili pristrasni.

Saudijska Arabija je u više navrata rekla da će zaustaviti vojnu akciju u Jemenu tek kada bude uvjerena da Husi pobunjenici više ne predstavljaju prijetnju za unutrašnju sigurnost te zemlje.

HRW je pozvao UN-ovo Vijeće za ljudska prava da formira komisiju za istraživanje ratnih zločina koje su počinile "sve strane" uključene u sukob u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.