HRW: Slab napredak Srbije na polju zaštite ljudskih prava

Iz HRW-a ukazuju kako je napredak u procesuiranju ratnih zločina bio bez adekvatnih resursa i snažnih mehanizama za zaštitu svjedoka (EPA)

Srbija je tokom 2019. godine slabo napredovala u zaštiti ljudskih prava, zaključuje nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) u novom izvještaju o ljudskim pravima, prenosi agencija Beta.

Dodaje se kako je položaj novinara još nesiguran i praćen napadima i prijetnjama zbog izvještavanja o osjetljivim pitanjima.

„Srpski novinari i dalje su izloženi napadima i prijetnjama. Provladini mediji često provode kampanje blaćenja nezavisnih medijskih kuća i novinara, opisujući ih kao ‘izdajnike’ i ‘strane plaćenike’. Medijski pluralizam je ugrožen činjenicom da je većina medija bliska vladajućoj partiji“, ocjenjuje HRW.

Navodi se kako je komisija uspostavljena da istraži ubistvo tri istaknuta novinara ostvarila određen napredak ukazujući na presude za ubistva Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Kako je ocijenjeno u izvještaju, suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji bila su spora i nedostajalo im je neophodne političke podrške, a sistem azila i dalje je manjkav, uz niske stope priznavanja.

Odnosi sa Kosovom

Iz HRW-a ukazuju kako je napredak u procesuiranju ratnih zločina bio bez adekvatnih resursa i snažnih mehanizama za zaštitu svjedoka.

Kao problem se navodi činjenica da je mali broj visokih zvaničnika koje su sudovi procesuirali i osudili.

U dijelu izvještaja o Kosovu konstatira se kako je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije ostao zamrznut.

Kako se navodi iz HRW-a, dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU u zastoju je od novembra 2018. kada je Srbija blokirala članstvo Kosova u Interpolu, a Kosovo zauzvrat uvelo takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Svjetski izvještaj 2020. je godišnji pregled HRW-a o stanju ljudskih prava širom svijeta, koji obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. i pokriva više od stotinu država i teritorija.

Izvor: Agencije