HRW: Sirijski pobunjenici ubijali civile

Izvještaj se odnosi na zločine počinjene oko Damaska i Homsa (AP)

Sirijske pobunjeničke grupe izvele su niz napada u kojima su ubijeni ili osakaćeni brojni civili, čime su prekršili zakone ratovanja, izvijestio je u ponedjeljak Human Rights Watch.

U izvještaju stoji da naoružane grupe pobunjenika nasilje ne mogu opravdati sličnim akcijama Vladinih snaga i milicija, a česte mete njihovog napada bila su područja gdje žive brojni pripadnici vjerskih manjina, prenosi Hina.

“Pobunjenici su oponašali brutalnost Vladinih snaga, što je imalo poražavajuće posljedice za civilno stanovništvo”, rekao je zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Huri.

Sirijska kriza počela je u martu 2011. protestima potaknutim Arapskim proljećem protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Pobuna se ubrzo pretvorila u oružani sukob, a snage sigurnosti ugušile su brojne demonstracije.

Ubijeni civili

Nakon četiri godine u građanskom ratu smrtno je stradalo više od 200.000 ljudi. Na jednoj su strani Vladine vojne snage a na drugoj brojne pobunjeničke grupe, među kojima su i članovi grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i umjereni pobunjenici.

Izvještaj HRW-a pokriva period od januara 2012. do aprila 2014. te se odnosi na područja oko Damaska i Homsa.

Za neke su napade odgovornost preuzeli pripadnici Al-Kaidinog sirijskog ogranka Fronta Nusra Fronta i tvrdolinijaški članovi ISIL-a, a česti su i napadi na područja s civilnim stanovništvom članova Slobodne sirijske vojske.

Rezultati istraživanja temelje se na izjavama žrtava i očevidaca, istragama na mjestu događaja, videosnimcima i informacijama objavljenim na društvenim mrežama.

U njemu stoji i da se u napadima koriste bombe, granate i rakete. Česte su mete vjerske manjine poput kršćana, alavita, šiita i druza koji, prema mišljenju sunitskih pobunjenika, podržavaju Vladu, stoji u izvještaju.

Izvor: Agencije