HRW: Saudijsko-emiratska koalicija u Jemenu ubila desetke ribara

U tri napada koalicione snage nisu niti pokušale spasiti preživjele (Reuters)

Saudijsko-emiratska koalicija, koja se u ratu u Jemenu bori protiv pobunjenih Husa, prošle godine je u napadima na ribarske brodove usmrtila desetke ribara, tvrdi vodeća svjetska organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) pozvao je Ujedinjene narode na istragu, uz obrazloženje da je u pomenutih pet napada iz 2018. godine ubijeno najmanje 47 jemenskih ribara, uključujući i sedmero djece.

Organizacija iz New Yorka također tvrdi da Saudijska Arabija iza rešetaka drži preko 100 jemenskih ribara, od kojih su mnogi podvrgnuti mučenju.

Koalicija nije odmah odgovorila na navode HRW-a.

Grupa tvrdi da je razgovarala s “preživjelim ribarima, svjedocima i izvorima upućenim u sedam napada na ribarske brodove, od kojih je šest u 2018. i jedan u 2016. godini”.

U pet napada zabilježene su civilne žrtve.

‘Vjerovatno odgovorni za ratne zločine’

Navedeno je da su ribari mahali bijelom odjećom, podizali ruke i na ostale načine pokušavali pokazati da ne predstavljaju prijetnju.

U tri napada koalicione snage nisu niti pokušale spasiti preživjele, od kojih su se mnogi utopili u moru, navodi HRW.

Organizacija, također, smatra da su zvaničnici koalicije koji su naredili ili izvršili napade ili mučili pritvorene “najvjerovanije odgovorni za ratne zločine”.

“Pomorski napadi na jemenske ribarske brodove dokazuju da koalicija koju vodi Saudijska Arabija ne ubija civile samo preko nebrojenih i nezakonitih zračnih udara, već i u operacijama na moru”, rekla je Priyanka Motaparthy, direktorica za hitne situacije u HRW-u.

HRW tvrdi da su i pobunjenici Husi, koji kontroliraju glavni grad Jemena Sanu, kao i još nekoliko gradova na sjeveru zemlje, vršili napade na komercijalni saobraćaj u Crvenom moru.

Izvor: Al Jazeera i agencije