Oglasi

HRW: Saudijska Arabija traži smrtnu kaznu za pet aktivista

Među pritvorenima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena s smrtnom kaznom zbog svog aktivizma.
Društvene reforme u Saudijskoj Arabiji praćene su neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina EPA - Ilustracija

Državni tužilac Saudijske Arabije zatražio je smrtnu kaznu za pet aktivista za ljudska prava u toj zemlji kojima se trenutno sudi u tajnosti, navode grupe za ljudska prava, među njima i Human Rights Watch.

Među pritvorenima je Israa al-Ghomgham, koja bi mogla postati prva žena suočena s smrtnom kaznom zbog svog aktivističkog djelovanja. Optužena je za poticanje na proteste i pružanje moralne podrške pobunjenicima.

"Svaka egzekucija je strašna, ali tražeći smrtnu kaznu za aktiviste kao što je Israa al-Ghomgham, kojI se ne optužuju za nasilno ponašanje, je monstruozno", izjavila je Sarah Leah Whitson iz HRW-a.

Saudijska Arabija, apsolutistička monarhija u kojoj su zabranjeni javni protesti i političke stranke, posljednjih godina donijela je neke značajne društvene i privredne reforme pod vlašću moćnog princa Mohammeda bin Salmana.

Burno sprovođenje reformi

Međutim, reforme su bile popraćene neslaganjem i strogim kažnjavanjem desetina svećenika, intelektualaca i aktivista koji su bili uhapšeni u posljednjih godinu dana, uključujući i žene koje su se borile za pravo na vožnju automobila u toj duboko konzervativnoj zemlji.

Ghomgham je istaknuta šiitska muslimanska aktivistica koja je učestvovala 2011. u masovnim protestima u istočnoj pokrajini a u decembru 2015. uhapšena je u svom domu zajedno s mužem.

Većina šiitske manjine u Saudijskog Arabiji živi u istočnoj pokrajini gdje se proizvodi nafta, a neki se žale da su im zabranjene vjerske ceremonije, te da nemaju mogućnosti za rad i obrazovanje. Vlast je te optužbe odbacila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.