HRW: SAD mora odbaciti prodaju oružja Bahreinu od milijardu dolara

U aprilu je američki State Department odobrio moguću prodaju borbenih helikoptera Bahreinu za približno 911 miliona dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države moraju odbaciti dvije planirane prodaje naoružanja Bahreinu, vrijedne skoro jednu milijardu američkih dolara, zbog „sumornog stanja ljudskih prava“ u ovoj zaljevskoj državi, objavila je grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Zvanični Washington je odobrio moguću prodaju 3.000 bombi vrijednu 45 miliona dolara prošle sedmice, dok je u aprilu State Department odobrio moguću prodaju borbenih helikoptera za približno 911 miliona dolara.

„Ove dvije prodaje oružja jasno pokazuju kako Trumpova administracija ne namjerava ništa drugo već odobriti stanje o ljudskim pravima u Bahreinu“, kaže Sarah Margon, direktorica HRW-a u Washingtonu.

Bahrein, bliski saveznik SAD-a i Velike Britanija i država u kojoj vladaju sunitski muslimani, oštro se odnosi prema opoziciji (koja većinom dolazi iz redova većinskih šiitskih muslimana) od razbijanja prodemokratskih demonstracija 2011. godine.

Aktivisti i grupe optužuju vlasti da pokušavaju ugušiti protivljenje opozicije.

Zakleti neprijatelj

Iz redova Vlade navode kako je “opozicija povezana sa borcima koje podržava zakleti neprijatelj ove države, Iran, a koji su godinama izvodili smrtonosne bombaške i druge naoružane napade na snage sigurnosti”.

„U protekloj godini, Bahrein je pojačao napade na aktiviste, advokate i novinare“, navode iz HRW-a.

„Na svoju ruku je opozvao rekordan broj državljanstava ljudi iz ove države, proveo nepoštena suđenja civilima na vojnim sudovima i zlostavljao, zastrašivao, pritvarao i tužio branitelje ljudskih prava i članove njihovih porodica.“

Prošle sedmice, sud u Bahreinu je opozvao državljanstvo od 115 osoba, a za 53 od njih je izrekao kaznu doživotnog zatvora na osnovu optužbi za „terorizam“.

Bahrein je također član vojne koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a koju podržava SAD, u intervenciji u Jemenu 2015. godine nakon što je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu nad većim dijelom države.

Izvor: Agencije