HRW: SAD kažnjava istražioce Međunarodnog krivičnog suda

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu članice (EPA)

SAD će uvesti ograničenja za izdavanje viza osobama koje učestvuju u istragama Međunarodnog krivičnog suda (ICC), što je mjera kojom se želi spriječiti da sud progoni SAD i njegove saveznike zbog zločina u Afganistanu, objavio je u petak državni sekretar Mike Pompeo.

Trumpova administracija u septembru prošle godine najavila je da će, ako sud otvori istrage o ratnim zločinima u Afganistanu, razmotriti mogućnost da istražiocima i sudijama ICC-ja zabrani ulazak u SAD, zamrzne njihovu imovinu ondje i procesuira ih pred američkim sudovima.

Pompeova izjava prvi je korak u tom smjeru.

“Objavljujem politiku po kojoj će SAD uvesti ograničenja za izdavanje viza pojedincima koji učestvuju u istragama ICC-ja protiv američkih vojnika”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Washingtonu.

“Cilj tih ograničenja jest da odvratimo ICC i od progona naših saveznika, uključujući Izraelce, bez njihovog pristanka”, dodao je.

Direktorica Human Rights Watcha Andrea Prasow nazvala je tu odluku “nasilnim pokušajem kažnjavanja istražilaca” suda.

SAD nije član suda

“Mjere protiv onih koji rade za ICC šalju jasnu poruku ubicama i mučiteljima: vaši zločini proći će ‘ispod radara'”, rekla je Prasow, pozivajući američke zastupnike da ukinu tu odluku i podrže ICC.

Tužilac ICC-ja zatražio je u decembru 2017. dopuštenje sudija za pokretanje istrage o navodnim ratnim i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu od 1. maja 2003, uključujući i države u kojima CIA ima svoje zatvore.

Sudije analiziraju sve dokumente dostavljene tužiocu i odlučuju o tome hoće li odobriti pokretanje istrage.

ICC, koji ima 123 članice, uključujući cijeli EU, osnovan je 2002. radi procesuiranja ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti kad neka zemlja nije u stanju ili ne želi sama progoniti počinioce.

Glavne svjetske sile, uključujući SAD, Kinu i Rusiju, nisu njegove članice.

Izvor: Agencije