HRW: Rijad da istraži navode o mučenjima u ‘Ritz-Carltonu’

Iz HRW-a kažu da ovi navodi ruše nastojanja Mohammada bin Salmana da se predstavi kao moderni reformist (Reuters)

Organizacija za praćenje poštivanja ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je Saudijsku Arabiju da odmah istraži tvrdnje da su vlasti fizički zlostavljale poznate ličnosti koje su bile uhapšene prošle godine i da odgovorni za to odgovaraju.

Ova organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama u saopćenju u srijedu govorila je o pritvorenicima, među kojima su bili prinčevi, biznismeni, te bivši i aktuelni zvaničnici Vlade, a koji su bili pritvoreni prošle godine.

“Navodno zlostavljanje u hotelu ‘Ritz-Carlton’ težak je udarac tvrdnjama [saudijskog prestolonasljednika] Mohammada bin Salmana da je reformist koji donosi modernizaciju”, kaže Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

“Odlično je što se saudijske vlasti žele boriti protiv korupcije, ali ove navodne taktike više izgledaju kao prinuda i provociraju zakone. Dok nove vlasti žele prodati svoje reformističke planove javnosti, vladama i investitorima, trebaju ozbiljno razmotriti šta se dešavalo u ‘Ritz-Carltonu’ u Rijadu”, dodala je.

New York Times u ponedjeljak je objavio tekst u kojem se navodi da je 17 pritvorenika zatražilo ljekarsku pomoć zbog zlostavljanja. Među njima je i jedna osoba koja je preminula u pritvoru, a kasnije je navedeno da je to general-major Ali al-Qahtani.

Prikupljene milijarde dolara

Iz HRW-a su tada upozoravali da su masovna hapšenja 4. novembra na osnovu optužbi za korupciju izazvala zabrinutost za ljudska prava i da su se događala mimo zakonskih okvira.

Generalni tužilac Saudijske Arabije objavio je 30. januara da su vlasti “pozvale na sud” 381 osobu u okviru korupcijske istrage, dodavši da su svi koji su postigli dogovor oslobođeni.

Vlada je objavila da je prikupila imovinu vrijednu 106 milijardi dolara, u koju, između ostalog, spadaju “nekretnine, komercijalna tijela, novac i druga imovina”.

Dodaje se da je 56 osoba ostalo u pritvoru “kako bi se nastavio proces istraživanja”.

Kako navodi New York Times, među pritvorenima su Bakr bin Laden, predsjednik građevinske kompanije Saudi Binladin Group, te princ Turki bin Abdullah, bivši guverner Rijada i sin preminulog kralja Abdullaha.

Izvor: Al Jazeera