HRW poziva Rijad da ne deportira Etiopljane

Do kraja juna 45.000 Etiopljana dobrovoljno se vratilo kući (Reuters)

Međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch pozvala je Saudijsku Arabiju da zaustavi deportaciju približno pola miliona Etiopljana, nakon što je ta monarhija najavila planove za protjerivanje ilegalnih imigranata.

Ilegalnim migrantima je naloženo da prijave namjeru da napuste Saudijsku Arabiju do 24. augusta, ili da se suoče s pritvorom, kaznama i deportacijom.

HRW dodaje da se do kraja juna samo 45 hiljada Etiopljana registriralo i dobrovoljno vratilo kući, dok su drugi odbili to učiniti zbog više razloga, među kojima je i strah od etiopske vlasti.

Prijeti im zlostavljanje

U saopćenju ove organizacije se navodi kako su mnogi Etiopljani došli u Saudijsku Arabiju iz ekonomskih razloga, ali da je značajan broj njih pobjegao od ozbiljnih zlostavljanja koje je vršila vlast u njihovoj zemlji, naročito u regiji Oromia.   

HRW upozorava da bi mnogi od njih mogli biti izloženi zlostavljanju jer postoji mogućnost njihove prisilne deportacije, budući da Saudijska Arabija nema zakon o izbjeglicama i nije potpisnica Konvencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Dodaju da je Saudijska Arabija 2013. godine protjerala približno 160 hiljada Etiopljana, od kojih su mnogi mučeni u svojoj zemlji, gdje su bili zatočeni u logorima.

Izvor: Al Jazeera