HRW: Porast korištenja barel-bombi u Siriji

U Siriji je u napadima barel-bombama poginulo 12.179 osoba (Reuters)

Organizacija Human Rights Watch saopćila je da posjeduje dokaze da su snage sirijske Vlade u proteklih godinu dana izvele stotine neselektivnih zračnih napada, u kojim je korišteno i improvizirano naoružanje, kao što su barel-bombe.

Grupa sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama je saopćila da su napadi imali razarajući učinak na civile, te da je u napadima ubijeno ili ranjeno hiljade ljudi.

Barel-bombe su grubo izrađeni spremnici napunjeni ekserima, metalnim gelerima i eksplozivom, koji se izbacuju iz helikoptera.

Snage Vlade su u više navrata optuživane da su koristile ovakvu municiju tokom rata, uprkos prošlogodišnjoj rezoluciji Ujedinjenih naroda koja zabranjuje neselektivno korištenje ovakvih bombi u naseljenim područjima.

“Godinu dana Vijeće sigurnosti nije učinilo ništa da spriječi Bashara al-Assada i njegovu smrtonosnu kampanju zračnog bombardiranja na područja pod kontrolom pobunjenika, a u toj kampanji su civili terorizirani, ubijeni i raseljeni”, kazao je Nadim Houry, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Hiljade mrtvih

Snage odane režimu Bashara al-Assada od 2012. godine izvele su 5.150 napada barel-bombama i u napadima usmrtile 12.179 osoba, objavila je ranije Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR).

U izvještaju se navodi da je među poginulima u napadima barel-bombama 96 posto civila te da više od 50 posto poginulih čine žene i djeca.

Dodaje se da je tokom prošle godine došlo do 1.950 napada barel-bombama, a tom prilikom je poginulo 6.465 osoba, među kojima 1.892 djece.

Tokom napada barel-bombama uništeni su i brojni stambeni objekti, prenosi Anadolija.

Prema podacima UN-a, tokom četverogodišnjeg građanskog rata u Siriji poginulo je 200.000 ljudi, dok opozicija u Siriji tvrdi da ova brojka iznosi 300.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije