HRW osudio arbitrarna pritvaranja u Saudijskoj Arabiji

Plan Mohammeda bin Salmana 'Vizija 2030' više opisuje dužinu pritvora bez optužnice nego ambiciozni rok za reforme, navodi HRW (EPA)

Saudijska Arabija drži hiljade ljudi u zatvoru bez suđenja, neke i više godina, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW), kritizirajući saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava je navela da je analizirala podatke koje je dostavilo saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Beta.

Prema zvaničnim podacima, vlasti u pritvoru drže 2.305 osoba koje su “pod istragom” duže od šest mjeseci, 1.875 ih je pritvoreno duže od godinu dana, dok 251 lice na završetak istrage čeka više od tri godine. HRW navodi da je među njima 233 Saudijca.

Jedan saudijski građanin je bez presude u pritvoru od 2003. dok je drugi “predmet istrage od decembra 2006”, naveo je HRW.

Spektakularni rast pritvora

Ultrakonzervativno kraljevstvo je 2016. pokrenulo niz ekonomskih i društvenih reformi pod rukovodstvom princa Mohammeda bin Salmana.

Ipak, kako tvrdi HRW, broj slučajeva arbitrarnog pritvora je “posljednjih godina spektakularno porastao”.

“Ako saudijske vlasti mogu da zatvore nekoga tokom više mjeseci bez optužnice, onda je jasno da je saudijski sistem krivičnog pravosuđa i dalje nepravedan i djeluje da se pogoršava. Čini se da plan Mohammeda bin Salmana ‘Vizija 2030’ više opisuje dužinu pritvora bez optužnice nego ambiciozni rok za reforme”, rekla je direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Leah Whitson.

Izvor: Agencije