HRW: Osam Libanaca na suđenju za ‘terorizam’ u UAE-u

Porodice uhapšenih tvrde da nijedan od njih nije imao afinitet za politiku i da su priznanja iz njih izvučena silom (Reuters)

Osam državljana Libana, svi šiitski muslimani, optuženi su za “terorizam“ u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te su im u procesu, koje je “obilježeno kršenjima prava”, onemogućene usluge advokata, saopćio je u ponedjeljak Human Rights Watch.

Sadržaj optužnica nije objavljen, ali porodice osam osoba kažu da su podigute zbog “terorizma”, tvrdi organizacija za ljudska prava iz New Yorka.

Mediji iz UAE-a tvrde da su optuženici u vezi s libanskom šiitskom grupom Hezbollah.

Iako ta grupa, koju podržava Iran, drži tri mjesta u kabinetu i 13 pozicija u Parlamentu Libana, ona je u UAE-u na listi ilegalnih.

Predstavnici Vlade UAE-a nisu bili dostupni za komentar.

Članovi porodica rekli su za HRW da optužene drže u samicama i da nemaju pravo na odbranu i posjete najbližih rođaka.

“UAE ponovo koristi temu terorizma da opravda kršenje vladavine zakona”, rekla je direktorica HRW-a za Bliski istok Sarah Leah Whitson, koja je dodala:

‘Ishod suđenja već se zna’

“Ne poštujući prava optuženih na pošteno suđenje, zvaničnici iz UAE-a poručili su da je ishod suđenja unaprijed poznat.”

Svi optuženi živjeli su i radili u UAE-u više od 15 godina, a sedmero ih je bilo zaposleno u aviokompaniji Emirates.

Pritvoreni su između decembra 2017. i februara prošle godine i u zatvoru su boravili do početka suđenja 13. februara.

“Vlasti UAE-a tretmanom uhapšenih pokazali su nedostatak volje za promjenama u nepoštenom aparatu državne sigurnosti. Ti ljudi, ako ništa drugo, trebaju biti tretirani na human način i imati poštena suđenja”, poručila je Whitson.

Porodice uhapšenih tvrde da nijedan od njih nije imao afinitet za politiku i da su priznanja iz njih izvučena silom.

Novine Gulf News na engleskom jeziku objavile su 13. februara da je sud u Abu Dhabiju optužio 11 “Arapa”, od kojih trojicu u odsustvu, koji su “formirali terorističku ćeliju i planirali napade u UAE-u po naređenju Hezbollaha”, te da su komunicirali s tom šiitskom grupom u korist Irana.

Izvor: Al Jazeera i agencije